Zřícenině hradu Zubštejn hrozí uzavření

Žďársko – Zřícenina hradu Zubštejn u Bystřice nad Pernštejnem je nebezpečná pro návštěvníky a hrozí jí uzavření. Na opravu a zabezpečení památky totiž místním radním chybí peníze.

Hrad Zubštejn patří svou rozlohou k největším v zemi. Na začátku 13. století ho nechali postavit páni z Pernštejna. Do dnešní doby se ale dochovala jen část vstupní věže, západního paláce a studna. Historici považují za nejzajímavější část zříceniny zbytky jádra.

Podle místostarosty Bystřice nad Pernštejnem Josefa Vojty chodí turisté na Zubštejn na vlastní nebezpečí. „Již v minulém roce jsme si udělali průzkum, že tuto zříceninu navštěvuje zhruba 20 000 návštěvníků,“ potvrzuje místostarosta.

Místní lidé ale památku příliš nevyhledávají. Chybí zde totiž zábradlí, zabezpečení proti pádu kamenů i kvalitní přístupová cesta. „Občas jsme posekali nálety, ale zabezpečení, ať už statická nebo jakákoliv jiná, se nedělaly,“ doplnil Josef Vojta.

Zříceninu má sice Bystřice na svém katastru, ale o peníze na opravu z evropských fondů už marně žádá několik let. „Zřícenina hradu Zubštejn, jakkoliv je historicky cenná a pro nás zajímavá, je vždy někde v pořadí za školami a komunikacemi,“ poukázal vedoucí odboru správy majetku a investic z Městského úřadu Bystřice nad Pernštejnem Aleš Sitař.

„Minimum, o které teď žádáme, je opravdu jen nezbytná částka potřebná pro statické zabezpečení a přístupnost pro návštěvníky. V současné době to je 4,2 milionu korun,“ vypočítává místostarosta Josef Vojta.

Pokud se nepodaří sehnat peníze na zabezpečení Zubštejna, starosta Bystřice nad Pernštejnem Pačíska připouští, že zřícenina bude muset být v nejbližší době uzavřena.