V Přerově se vystavují usměvné exponáty

Přerov - Více než 60 úsměvných exponátů nabízí nová výstava Muzea Komenského v Přerově. K vidění jsou různé kuriozity, bota ruského obra, páčidlo na zuby, dvousetmiliardová bankovka anebo indiánská dýmka ve tvaru tomahavku. Tyto exponáty byly vždy těžko zařaditelné do nějaké sbírky, a tak zůstávaly dlouho uloženy v depozitářích.

Výstava Tajemství depozitáře se může pochlubit opravdu originálními kusy. V koutku exotiky najdete například klobouky lovců lebek z Bornea, které muzeu věnoval cestovatel Henrik Stanka Mrázek. Všechny exponáty pocházejí z období od konce 18. do 20. století. „Nejzajímavější věc je hrníček na kávu, který je opatřen nástavcem, který slouží mužům nosícím knír, aby si ho nesmočili v kávě,” pochlubil se kurátor výstavy Milan Chumchal.

Návštěvníci si pochvalovali vystavené kuriozity. „Nejvíce mě na výstavě zaujal obraz, na kterém jsou tři části, na jedné je Masaryk, z druhého pohledu Beneš a ze třetího pohledu se objeví Štefánik,” uvedla Lucie Sojáková.

Z válečných období pocházejí například dekorační předměty vyrobené z nábojů, plynová maska pro koně, buben ruské armády z konce 18. století nebo inflační německé marky milionové a miliardové hodnoty. Na výstavě se objevuje také jeden z prvních hlídacích systémů proti zlodějům. „Je to takový samostříl, který se instaloval proti vchodovým dveřím a při jejich otevření nezvaným návštěvníkem došlo k výstřelu,” objasnil systém Chumchal. Výstava bude otevřená až do 23. září denně kromě pondělí od 8 do 17 hodin.