V brněnských Kaunicových kolejích se lidé připomněli konec války

Brno - Den vítězství si dnes připomněli i obyvatelé v Brně, několik desítek lidí zejména z řad pamětníků a odboje uspořádalo pietní akt v prostorách Kaunicových kolejí. Právě tam ve vězení gestapa zemřelo asi 1400 lidí.

Pamětními věnci a květinami uctili památku obětí na nanejvýše symbolickém místě - v areálu Kaunicových studentských kolejí. „Místo našeho pietního aktu představuje přímo esenci všeho toho, co nazýváme druhou světovou válkou, včetně všeho, co jí předcházelo,“ řekl ve svém projevu primátor Brna Roman Onderka. 

Kaunicovy koleje se pod rukama gestapa po roce 1939 proměnily ve vězení. Během války tudy prošlo přes 35000 lidí. Většina z nich byla deportována do koncentračních táborů. Téměř 1400 lidí bylo zastřeleno nebo oběšeno přímo v areálu kolejí. „Můj manžel měl tady obchod papírem v České a velkoobchod na Nových sadech a v roce 1939 ho zatkli gestapáci, prostě tam přišli, protože on byl v Obraně národa,“ vzpomíná Marie Bohanesová.  

Poslední transport odjel z Kaunicových kolejí jen necelý týden před koncem války. Všech 235 lidí skončilo v plynových komorách.