Na Kraví Hoře mohly zabíjet granáty

Brno - Jen několik set metrů od frekventované brněnské odpočinkové zóny Kraví Hora byly dnes před polednem nalezeny dva granáty z 2. světové války. Obě výbušniny se nacházely v hromadě stavební suti. Pochází z leteckého bombardování a do dnešního dne nevybuchly, protože při dopadu nenarazily do ničeho tvrdého. Pyrotechnici je zlikvidují ve vojenském prostoru.

Kraví Hora je místo, kam v tomto parném létě míří za vodou, stínem a odpočinkem tisíce Brňanů. Nikoho ani ve snu nenapadlo, že vlastně vstupuje do nebezpečné zóny. O to překvapivější jsou slova Denisy Kapitančíkové, mluvčí Městské policie Brno: „Naši strážníci při prohlídce, kterou provádějí pravidelně několikrát za den, objevili v této oblasti granáty. Zjistili, že se pravděpodobně jedná o nález z 2. světové války, a proto jsme okamžitě povolali pyrotechnika z Policie České republiky.

Místo nálezu výbušnin přitom těsně sousedí s parkem a koupalištěm na Kraví Hoře. Na koupališti bylo v té době asi pět set lidí. Málokdo v tu chvíli tušil, že jen pár set metrů od nich je funkční tříštivá munice. V ještě těsnější blízkosti se nachází staveniště a restaurace se zahrádkou. Strážník Městské policie Brno Robert Ryvola připouští: „Lidé, kteří tu seděli a v klidu se oddávali teplu, byli v ohrožení. Tyto granáty mají smrtící účinky přibližně do sto až sto padesáti metrů.” Dva nevinně vyhlížející předměty tak mohly vyvolat katastrofický scénář. Šrapnely velikosti dvoukoruny mohly zasáhnout návštěvníky koupaliště, děti na dětském hřišti, návštěvníky restaurace i lidi v parku.