Dobré pole přišlo o desítky vzrostlých topolů

Mikulov - Během dopoledne přišlo Dobré Pole poblíž Mikulova o 55 vzrostlých topolů. A to omylem. Lesní dělníci údajně přišli pokácet stromy na svých pozemcích, ale spletli se. Případem se zabývá policie.

Ještě včera ráno v těchto místech stála dlouhá řada topolů. Dnes jich 55 leží na zemi. „Měl jsem tady návštěvu, tak jsem se šel pochlubit, že tady máme rybník, že se tam na to chodí pracovat jako brigádně, a místní občané, kteří tam byli, tak mi říkají, proč se tady kácijou ty topoly,” vypráví starosta obce Bohumil Ott.

Na vině byli lesní dělníci. Stromy na obecním pozemku během pár hodin pokáceli a dokonce si je i označili podle toho, nakolik jsou využitelné. Teď říkají, že šlo zřejmě o omyl. „Naše území má rozlohu 25 tisíc hektarů a je do něj včleněno 12 tisíc soukromníků – tak se vžijte do té situace,” říká Tomáš Bláha, ředitel Lesního podniku Židlochovice.

Lidé z Dobrého Pole jsou proto na lesníky nazlobení. Se stinným místem u rybníka měli úplně jiné záměry. „Plánovali jsme vlastně, že by tady v tom porostu, že by se to vyčistilo všechno a udělal by se tady camp, protože tady vedou tři cykloturistické trasy a hodně lidí tady jezdí,” říká Bohumil Ott.

Starosta hned podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Může se ale stát, že policie celou věc odloží. „Pokud došlo k takovémuto nedopatření, pak záleží na těch dvou subjektech, tzn. na státních lesích a na obecním úřadu, aby se domluvily o náhradě škody. Policie v tomto případě toto trestní oznámení odloží,” říká vedoucí kanceláře policejního ředitele v Břeclavi Milan Janůvka.

V Dobrém Poli teď chtějí počkat, jak se k celé události Lesy České republiky postaví. Dřevo z vykácených stromů ale patří obci, takže zastupitelé mezitím budou přemýšlet, co s ním udělají.