V centru Chotěboře ohrožují lidi dva polorozpadlé domy

Chotěboř - V těsné blízkosti historického centra Chotěboře na Havlíčkobrodsku zřejmě už jen silou vůle drží pohromadě dva domy, které ohrožují lidi a provoz ve městě. Zástupcům radnice ale v jednom případě svazují ruce památkáři, v druhém nezájem majitele objektu.

Polorozpadlý dům pár metrů od historického centra Chotěboře i místního kostela dělá ostudu, odpadávající cihly a kameny ohrožují lidi. Iva Škarydová, vedoucí stavebního odboru z Městského úřadu Chotěboř, potvrdila, že majitel nepřebírá písemnosti a i po několika výzvách nekomunikuje. Ředitel městské policie v Chotěboři Jiří Novotný připustil, že v okolí domu může dojít k ohrožení zdraví.

Majitel mohl dům prodat, ale nechtěl. Teď už je v tak dezolátním stavu, že hrozí jeho zřícení na chodník nebo silnici, navíc může poničit i okolní domy. „Statik posoudil, že jeden z objektů je v natolik špatném stavu, že nařídil odstranění stavby,“ sdělil tajemník Městského úřadu Chotěboř Jiří Fišera. Město to musí zaplatit a následně vymáhat od vlastníka, jak informovala Iva Škarydová. Demolice přijde městskou pokladnu na tři čtvrtě milionu.

Druhý polorozpadlý dům stojí o 300 metrů dál ve stejné ulici. Tady majitel s radnicí spolupracuje. Dům chce zbourat, ale nemůže - památkáři to zakázali. Dům je totiž v památkové zóně a tudíž je demolice nepřípustná. Že jde spíš o zříceninu, než o památku, chtějí na upozornění České televize památkáři prověřit. „Snaha z naší strany bude maximálně mu pomoci,“ dodal Tomáš Vícha z Národně památkového ústavu.

První dům radní v listopadu zbourají. Co bude s další zříceninou, neví ani pracovníci stavebního úřadu. Na tahu jsou podle nich památkáři.