Rybáři volají po odstřelech kormoránů

Západní Čechy - Rybníky na Mariánskolázeňsku napadají hejna kormoránů. Rybáři říkají, že ohrožují samotnou existenci komerčního chovu ryb. Žádají o vyjmutí kormorána ze seznamu chráněných druhů a pravidelný odstřel.

V Karlovarském kraji jsou podle rybářů tři asi dvousethlavá hejna kormoránů. Jejich návštěvy na většina z 300 chovných rybníků ve správě Českého rybářství v Mariánských Lázních jsou nevyzpytatelné. Jak kormorán loví, popisují rybáři takto: „Napadnou na vodu a rybu ženou před sebou - potopí se a ženou ji zkrátka do kraje, aby ji uhnali. Jako vojáci.“

Jeden kormorán spotřebuje denně přes 0,5 kg ryb. Podle správce rybníků Bohumila Kolofy jich ale uhyne asi třikrát víc na poranění a stres. „Loňské škody odhadujeme řádově na 3,5 milionu korun,“ stěžuje si na ptačí pytláky ředitel Českého rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek.

Ochranáři přírody vydávají povolení k odstřelu zatím váhavě. Říkají, že by to stejně mnoho neřešilo. „Kormorán je pták velmi bystrý, chytrý, který se nedá tak snadno odstřelit. Oni se pohybují ve velkých hejnech. To každý myslivec zná: vystřelí do něj jednou, dvakrát, a hejno je pryč,“ říká Pavel Řepa ze Správy CHKO Slavkovský les.

Rybáři říkají, že asi před deseti, patnácti lety by se kormoráni na Mariánskolázeňsku dali spočítat na prstech jedné ruky. Dnes jsou tu stohlavá hejna, která tady dokonce hnízdí.