Nestandardní nakládaní se státním majetkem řeší ve Velkém Beranově

Jihlava - Podezřelou transakcí se státním řadovým domem ve Velkém Beranově na Jihlavsku se zabývají správci domu - dálniční oddělení z Velkého Beranova. Bývalý pracovník totiž dům vyměnil za byt, který obratem prodal za více než milion korun.

Ve státních řadovkách v obci Velký Beranov bydlí většinou pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve služebních bytech, které spravuje velkoberanovské dálniční oddělení. Jeho vedoucí Josef Báňa se nestačil divit, když zjistil, že v jednom z domů bydlí noví nájemníci. „Překvapilo nás to hodně, protože jsme zjistili, že šlo o menší podvod,” řekl Báňa.

Bývalý zaměstnanec dálničního střediska vyměnil řadovku za byt, který obratem výhodně prodal. Nový nájemník Radek Neumann uvedl, že jeho původní byt prodali Koubkovi za jeden milion a sto tisíc korun.

Manželka původního nájemníka Josefa Koubka na tom nespatřuje nic divného: „Z Prahy máme doklady a smlouvu, máme souhlas, že nám výměnu povolují, nemyslím si, že bychom se snažili někoho obcházet, ” uvedla Koubková.

Josef Báňa se domnívá, že jeho bývalý podřízený Josef Koubek měl státní řadovku odevzdat správci a ne s ní dál kšeftovat. Navíc ani žádný byt nepotřeboval, protože se odstěhoval do svého domku. Noví nájemníci byli při výměně ubezpečováni, že dům jim ŘSD výhodně prodá. Ze slibů původních nájemníků sešlo, teď dům kupuje realitní kancelář. „Účelem poptávkového řízení bylo zajistit nejvyšší nabídku a manželé Neumannovi nejvyšší nabídku nepodali,” informovala tisková mluvčí ŘSD ČR Martina Vápeníková. Neumannovi tak zůstanou v nájemním bytě a budou platit deregulované nájemné.

Transakcí se státním řadovým domem se na popud anonymního trestního oznámení zabývala také policie. Konstatovala však, že nedošlo ke spáchání trestného činu podvodu.