Hoteliéři vypočítávají ztráty kvůli zrušenému SP v běhu na lyžích

Milionové ztráty počítají hoteliéři v Novém Městě na Moravě. Pořadatelé totiž museli kvůli nedostatku sněhu zrušit největší sportovní akci Vysočiny – závody Světového poháru v běhu na lyžích. Té se každoročně účastní běžecká špička z celého světa.

Nové Město na Moravě bylo před rokem plné desetitisíců návštěvníků a hotely byly do posledního místa obsazené. Stejná místa jsou dnes poloprázdná, přijela jen desetina návštěvníků. „Bohužel už ten termín byl pro nás hodně nepříjemný, protože každý hoteliér prodá Silvestr a Nový rok a my jsme měli obsazeno, především ty tři dny Světového poháru. Tím, že se závod nekoná, znamená pro nás velkou ztrátu,” uvedl majitel Ski hotelu Josef Pospíšil, který vyčíslil ztráty na půl milionu korun. Ze 140 lůžek je obsazená pouze desetina. Ani na zlevněné pobyty mnoho lidí nenalákal.

Ztráty počítají i provozovatelé okolních hotelů a penzionů. Podle spolumajitele hotelu U Loubů Jiřího Halvy budou nepříznivé dopady dva: jeden ekonomický a druhý propagační. Tím, že nepřijedou zahraniční turisté a zástupci médií, především televize, propagace regionu bude špatná.

Na minimálně 2,5 milionu korun odhadují ztráty pořadatelé závodů. Hoteliéry chtějí odškodnit, jenže závody nebyly pro případ nevhodných klimatických podmínek pojištěné. „Pojistka takového závodu je řádově v milionech korun, takže rozumím tomu, že se velmi zvažuje, zda pojistit, či nepojistit,” myslí si starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková.

Milionové ztráty už nedoženeme, shodují se hoteliéři. Spolupracovat s pořadateli v příštím roce chtějí jen v případě, že závod bude pojištěný.