Luhačovice se chystají na summit ministrů EU

Luhačovice - Velkou čáru přes rozpočet způsobilo radním v Luhačovicích počasí. Obleva tu poničila zdejší Lázeňské náměstí doslova jen několik hodin před začátkem summitu ministrů práce a sociálních věcí Evropské unie. Na záchraně vzhledu lázeňské chlouby se bude pracovat až do pozdních nočních hodin, to platí i o instalaci všech bezpečnostních zařízení.

Odskočit si od jednání a osvěžit se proslulou luhačovickou Vincentkou nebude tak jednoduché. Ministři by si možná měli přibalit holínky, své naleštěné polobotky by po procházce Lázeňským náměstím mohli rovnou odepsat. „Teď je to něco mezi předjařím a neodcházející zimou. Takže je to velmi špatné,“ hodnotí situaci starosta Luhačovic František Hubáček.

Obleva vyhlásila SOS doslova každému. A tak i věčně distingovaný šéf lázní dnes pomáhal. Hlavním úkolem bylo obnovit příjezdovou trasu pro ministerské limuzíny, doslova za každou cenu. „S tím jsme nepočítali, že bychom v lednu upravovali povrch náměstí. Bude to stát několik desítek tisíc korun,“ říká generální ředitel Lázní Luhačovice Josef Krůžela. „Teď to vypadá příšerně, ale určitě to dají do pořádku, když přijede delegace z Evropské unie,“ věří místní patriotka Jana Halová.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Společenský dům během středy převzala pod svou kontrolu ochranná služba. V praxi to znamená, že do místa jednání se už nikdo bez patřičného prověření nemůže dostat. Policisté jsou na každém kroku. Do Luhačovic už dorazil i nejmodernější rentgen, stejně jako celá sestava pyrotechniků. Před Luhačovicemi je nachystána kompletní sestava doprovodných aut. Jejich řidiči nemohou podcenit jediný detail. „Řidiči si zkouší najíždět různé příjezdové trasy do Luhačovic, například z letiště nebo hraničních přechodů,“ informuje mluvčí Policie ČR ve Zlíně Jana Bártíková.  

Mnohé v Luhačovicích čeká poslední bezesná noc. Zítra kolem třinácté hodiny by měla do lázeňského centra dorazit první z celkem 27 ministerských limuzín.