Problémový dům v centru Znojma zmizí

Znojmo - Znojmo se po dlouhých letech zbavuje jednoho z nelichotivých obrazů. Dům v centru města, symbol místního ghetta, poslala těžká technika k zemi. Ve chvíli, kdy se stroje zakously do zdí domu, nastal faktický konec éry budovy, které místní přezdívali dům hrůzy. Jako problémovou lokalitu dům evidovalo i ministerstvo práce a sociálních věcí, žila tady velká sociálně slabá komunita. Co bude na místě přibližně sto let starého domu poté, co jej srovnají se zemí úplně, zatím není jisté. Jediné, co zde určitě nebude, jsou výrobní prostory.

Nelichotivý obrázek vítal léta návštěvníky Znojma, kteří přijížděli ve směru od Prahy. Teprve však narušená statika a propadlý strop podepsaly ortel budově, kterou se město příliš nechlubilo. Posledních sedm rodin jej opustilo až na konci ledna. „Tyto nájemníky jsme rozestěhovali do všech bytů, které jsme v té době aktuálně měli volné. Byla tady velká sociálně slabá komunita, se kterou se muselo pracovat,“ uvedl místostarosta Znojma Jan Blažíček (ODS). Místo lidí se do domu nastěhovala demoliční technika. „Začneme bourat a uvidíme, co udělá statika domu. Podle toho se zachováme dále,“ prohlásil stavbyvedoucí David Balada.

Ve chvíli, kdy se těžká technika zakousla do zdí domu, začal symbolicky konec éry jedné lokality, kterou místní označovali jako ghetto. „Bydlela jsem tam 36 roků, odstěhovali jsme se před rokem. Nedalo se tam už v posledních letech žít, všechno padalo a bylo tam mokro,“ vzpomíná bývalá obyvatelka domu Marie Česneková. Co zaujme místo přibližně sto let starého domu poté, co jej srovnají se zemí, zatím není jisté. „V této lokalitě počítá územní plán s bytovou výstavbou. Je zde možná i občanská vybavenost a služby, tedy prodejny, kavárna nebo penzion. Jediné, co se zde stavět nesmí, jsou výrobní prostory,“ vysvětlila městská architektka Iveta Ludvíková.

Jako problémovou lokalitu dům evidovalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Teď ho může ze seznamu vyškrtnout.