Jihlavská zoo přivítala první mláďata

Jihlava - Extremně teplé dubnové počasí urychlilo narození mláďat v jihlavské zoologické zahradě. Například plameňáci se vylíhli s měsíčním předstihem. V jiných zoologických zahradách na mláďata plameňáků teprve čekají. Ale to není jediný jarní přírůstek. Na svět si pospíšili i potomci další členů zvířecí říše. Čerstvé jihlavské přírůstky již přilákali do areálu zoologické zahrady četné návštěvníky.

Plameňáci růžoví se nazývají podle typického zabarvení peří. Jejich růžové zbarvení způsobuje látka obsažená v potravě. Letos zahnízdilo jedenáct párů a s potomky si pospíšili. „Už teď je mladých plameňáků sedm. Vylíhli se o měsíc dřív a to nás překvapilo,“ přiznává veterinář jihlavské zoo Aleš Toman.  

Dospělým plameňákům deštivé počasí nevadí. Chrání je peří. Zato malí se schovávali u mámy. Prozkoumat terén vyrazil jen jeden a matka ho patřičně hlídala. Pomoci z ledové vody se ale nedočkal, a tak se asi po čtvrt hodině pomocí křídel vyšplhal na břeh sám. „Plameňáci více přisednou na svá mláďata, oni mají prachové teplé peří, které výborně chrání před nepřízní počasí,“ vysvětluje Aleš Toman. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Nezahálejí ani ostatní zvířata. Surikaty, africké šelmy, mají hned tři mláďata. Kvůli obědu vylezly surikaty i na déšť, jinak žijí převážně v norách a tam také schovávaly svá mláďata. „Servali se nám narodili vlastně úplně poprvé jako dvojčata. Serval je kočkovitá šelma z Afriky. Narodila se nám také arabská kočka, to je také vzácná šelma,“ vypočítává mluvčí ZOO Jihlava Kateřina Kosová.   

I nový přírůstek jihlavské zoo malajský medvěd Adam se z chladného a deštivého počasí neradoval a dožadoval se vnitřního výběhu. Déšť ale ani trochu nevadil poníkům na Shetlandském ostrově. Před devíti dny se narodilo hříbě kobylce Viktorce a dnes už si pochutnávalo na listech stromů stejně jako jeho máma. 

Nejvíc se ale návštěvníci a personál zahrady těší na žirafy. Jejich výběh se teprve buduje. Už za dva roky tady místo dřevěných budou živé.