ČIŽP na Jihlavsku rozdávala pokuty za nelegální ukládání odpadu

Jihlavsko - Dvěma obcím na Jihlavsku dala Česká inspekce životního prostředí statisícové pokuty za nelegální ukládání odpadu. Na bývalé skládce v Batelově se od udělení 300tisícové pokuty zatím nic nezměnilo, jen se už na radnici nepůjčují klíče od brány a tak se lidé naučili odpad vyvážet kousek vedle k potoku. Inspektoři nařídili celou bývalou skládku do konce června zrekultivovat, na to ale zatím obec nesehnala peníze.

Starosta Batelova Petr Janoušek (ODS) říká, že jde o šibeniční termín, který s obecním rozpočtem nelze zvládnout. Josef Pospíchal z České inspekce životního prostředí však namítá, že obce patří mezi orgány veřejné správy, které mají dbát na dodržování zákonů. Když Batelov do konce červa nestihne skládku zrekultivovat, dostane podle Pospíchala další pokutu.

Reportáž a vstup Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

O něco lépe je na tom Kamenice, která musela zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Obec už několik měsíců pracuje na zlegalizování skládky v lomu. Místo si ale moc dobře nehlídá. Někdo tu odpady dokonce pálí. Situaci na obou místech ČIŽP v nejbližších dnech znovu prověří.

##GMAP:2028:Černé skládky 2##

ČT24 několikrát informovala také o nebezpečné skládce v Pozďátkách na Třebíčsku. Tu odkoupil od italského investora stát a nyní se zpracovávají podklady k územnímu rozhodnutí na vydání stavebního povolení za účelem sanace celé skládky.

##GMAP:2029:Černé skládky 3##