Úřad: Tady máte peníze, zachraňte se před povodní sami!

Dolní Cerekev - Lidé v Dolní Cerekvi na Jihlavsku spoléhají už jen sami na sebe. Rozhodli se totiž, že se postaví protipovodňové zábrany sami. Materiál zaplatí obec, zbytek záleží na každém majiteli domu. Podle místních lidí je to nejrychlejší a nejúčinnější řešení. Každé jaro se totiž potýkají se záplavou.

Josef Chudý žije v Dolní Cerekvi 40 let. Poslední 3 roky jim velká voda z přilehlé říčky poničila nejen zahradu, ale i část domu. „Voda byla naposled po celým dvoře i na zahradě!” říká. 82letý Miloslav Hons zase dodnes vysouší dům, který na jaře velká voda vyplavila a stěžuje si: „Musel jsem si koupit vysoušečku za 25 tisíc korun.”

Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa (SNK – ED) proto sáhl po neobvyklém řešení: „Raději jsme se rozhodli ve vztahu k času a administrativě, že vyřešíme ty věci sami. My máme takové heslo v Dolní Cerkvi - Pomož a bude ti pomoženo!”

V praxi to bude vypadat tak, že obec sežene a zaplatí materiál a lidé si veškeré práce udělají sami. „Pan starosta mi přislíbil pomoc, snad se ještě do toho pustím, právě jedu pro materiál,” říká náhodně oslovený majitel domu Miloslav Hons.

„Ten poměr té lidské práce je tak třetinový a ty náklady materiální se budou nejčastěji týkat částky 80-100 tisíc,” říká starosta Jirsák. Lidé ze záplavové oblasti v Dolní Cerekvi říkají, že protipovodňové zábrany chtějí na vlastní pěst postavit do zimy. Záležet prý bude na tom, kdy přijde první sníh a první mrazy.