Matematika je stále ještě výsadou mužů

Cheb – V Chebu vyhlásili vítěze 59. ročníku Matematické olympiády středoškoláků. Na celostátní finále, které letos pořádalo chebské gymnázium, přijelo padesát nejlepších matematiků z celé České republiky. Vítězem se stal David Klaška z gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně. Od neděle řešil šest náročných úloh, stejně jako ostatní účastníci.

David Klaška podle svých slov nečekal, že vyřeší všech šest úloh. Nejúspěšnější dívkou olympiády se stala Kateřina Honzáková z GJK Praha 6. Předseda Ústřední komise Matematické olympiády Jaromír Šimša se nechal slyšet, že oba jsou spolu s dalšími účastníky intelektuálně velmi výjimeční lidé, kteří nebudou mít problém vystudovat jakoukoliv fakultu českých vysokých škol.

Matematická olympiáda je nejstarší a také nejprestižnější předmětová soutěž českého školství. Kvalifikační kola probíhají na úrovni škol, okresů a krajů. Z vítězů celostátního kola se každoročně vybírají týmy, které reprezentují Českou republiku na Světové matematické olympiádě. Organizátor pro Českou republiku Josef Hazi upřesnil, že se bude konat v Kazachstánu.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Zdá se, že matematice zatím ještě stále holdují spíše muži – z padesáti účastníků olympiády bylo pouze šest dívek.