Na Vysočině nechtějí zadrátovanou krajinu

Lípa/Kožlí/Herálec (Vysočina) - Obce na Vysočině protestují proti plánované trase vedení velmi vysokého napětí z elektrárny v Temelíně. Jak říkají, nechtějí zadrátovat krajinu a odmítají další stožáry těsně vedle domů. Snaží se proto prosadit, aby trasa vedla jinudy, nebo se využily stávající sloupy.

Obec Lípa u Havlíčkova Brodu se úspěšně bránila větrným elektrárnám a teď věří, že se ubrání i výstavbě stožárů nového vedení velmi vysokého napětí. Na svém katastru už několik vedení má a nechápe proto, proč by hned vedle měly vyrůstat nové stožáry. Podle slov starosty by obec preferovala sloupy s vícenásobným vedením. Nechce už přidávat další sloupy do přírody a znehodnocovat pozemky či jejich cenu. Novým vedením se stěžuje i zemědělcům možnost je obhospodařovat.

Jana Jabůrková, ředitelka firemní komunikace Čeps a.s.:

„My hledáme kompromis - ale v rámci toho existujícího koridoru, my si nemůžeme vymyslet jinou trasu, musíme se držet územního plánu schváleného vládou.“

Reportáž radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Proti „zadrátované krajině“ jsou kromě desítek obcí také nejrůznější ekologické organizace a regionální politici ze Strany zelených. „My to označujeme, nebál bych se říct, za skandální, protože tohle porušení krajiny je nevratné a nedá se s tím příliš moc dělat,“ vyjádřil se Miroslav Pecha ze Strany zelených.

Sto dvacet sedm kilometrů vedení od elektrárny v Temelíně až k rozvodně u Havlíčkova Brodu postaví provozovatel distribuční soustavy ČEPS za 12 miliard korun. Teď se ke stavbě nejpozději do 4. července může kdokoli vyjádřit v rámci řízení EIA. Udělá to například i obec Herálec, jejíž zastupitelstvo schválilo záměr posunout vedení mimo obydlenou oblast. Až 45 metrů vysoké stožáry ve zhruba třistametrových intervalech se mají začít budovat po roce 2015.

  • Kilometry vedení vysokého napětí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176034.jpg
  • Přibližná trasa plánovaného vedení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176036.jpg