Obyvatelé zvítězili nad černou stavbou

Brno – Soukromý podnikatel v Ostopovicích u Brna získal před časem přes protesty místních stavební povolení na vybudování tří bytových domů v lokalitě rodinných domků. Po čase lidé z okolí zjistili, že začal v tichosti načerno přistavovat u budov další patro, a obrátili se na stavební úřad. Ten nakonec podnikateli proti očekávání neudělil dodatečné povolení, ale nařídil nelegální část stavby odstranit.

„Hlavním důvodem (zamítnutí) bylo, že navrhovanou změnou dojde k narušení architektonického rázu okolní zástavby, ve které jsou jen nízkopodlažní rodinné domky,“ uvedl pro ČT vedoucí stavebního úřadu ve Střelicích Ivo Baar. Majitel bytových domů nechtěl v dané chvíli záležitost komentovat. V současnosti je nepovolená nástavba z větší části odstraněna.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Jeden z obyvatel Karel Neubauer:

„Myslím, že je to výsledek naší tvrdé práce, že to tedy aspoň částečně sundali.“

Takové vyústění je u obdobných případů v České republice spíše výjimkou, získat dodatečné povolení a legalizovat jím černé stavby totiž nebývá pro jejich vlastníky přílišný problém. Například Pardubické logistické centrum Zelenou louku, po dlouhou dobu největší černou stavbu v ČR, letos na jaře legalizoval pardubický magistrát. Obyvatelé v chráněné krajinné oblasti České středohoří už přes rok čekají, jak dopadne problém s černou stavbou podnikatele a vlivného člena ODS Patrika Oulického.