Lesy ČR nechaly zničit oboru Radějov, musí platit pokutu

Brno - Státní podnik Lesy ČR musí zaplatit pokutu 350 000 korun za to, že nezabránil devastaci přírody v daňčí oboře u Radějova na Hodonínsku, která se nachází v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Pokutu podniku vloni uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), Lesy ČR se proti ní bránily u soudu. Ten však jejich stížnost zamítl. Dnes o tom informoval server Aktuálně.cz.

Státní lesy pokutu dostaly v době, kdy ještě pozemky v oboře vlastnily. Podle inspekce totiž jako vlastník pozemků nezasáhly proti přemožení daňků v oboře, ti pak ničili stromy a porosty. Ředitelka inspekce Eva Tylová k tomu před časem uvedla, že daňci způsobili na přírodě nenapravitelné škody a „sežrali celé bylinné patro biotopu“.

Podle právních zástupců podniku však inspekce svoje rozhodnutí nedostatečně zdůvodnila a státní firmu poškodila, navíc za hospodaření v oboře odpovídal bývalý majitel společnosti Hamé Leoš Novotný, který byl jejím nájemcem, takže pokutu by měl podle právníků Lesů ČR platit on.

Lesy měly zajistit pořádek

Nejvyšší správní soud ale argumenty firmy neuznal. Senát vedený soudcem Jaroslavem Vlašínem uvedl, že státní lesy jako vlastník pozemků v oboře měly povinnost zajistit, aby honitba nebyla nepřiměřeně poškozována.

Novotný se na přelomu letošního roku stal majitelem obory, kterou získal směnou pozemků s Lesy ČR. V lednu oznámil, že do dvou let sníží počet chovaných daňků na méně než polovinu oproti současnému stavu. Odbor životního prostředí ve Veselí nad Moravou rozhodl, že počet daňků se sníží ze 490 na 200.

Obora Radějov byla založena roku 1989. Její rozloha činí 1 565 hektarů a sahá na jihovýchodě až k hranicím se Slovenskem, což z ní dělá jednu z největších obor v České republice. Obora je součástí Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a evropsky významné lokality Čertoryje.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Obora Radějov