Silnice k Rajhradu už není rychlostní, ale zůstane zdarma

Brno – Rychlostní silnice R52 je o něco kratší. Na žádost Jihomoravského kraje rychlostní silnice nově úředně začíná až u Rajhradu. Pro řidiče to znamená, že z Modřic do Rajhradu nemohou jet rychleji než 90 kilometrů za hodinu, současně však nebude úsek zpoplatněn. Právě povinnosti jezdit z Rajhradu do Brna s dálniční známkou chtěl krajský úřad zabránit.

Podle vyhlášky ministerstva dopravy mají být nově zpoplatněny docela všechny komunikace dálničního typu. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) však už loni na podzim poslal ministerstvu připomínky, ve kterých mimo jiné žádal vyjmutí rychlostní silnice R52 v úseku Modřice, sever–Rajhrad ze seznamu zpoplatněných komunikací. Nejsilnějším argumentem kraje byla obec Popovice, pro kterou by to znamenalo zpoplatnění jediné přístupové komunikace.

Lidé z Popovic by si museli koupit dálniční známku, jinak by nemohli opustit obec bez rizika pokuty. Z obdobného důvodu ministerstvo už dříve ze seznamu vyňalo úsek Brno–Modřice, sever. Naopak v úseku Brno–Rosice už se cedule s upozorněním na jeho zpoplatnění objevily.

Reportáž Jakuba Linky a Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Ministerstvo snížilo maximální povolenou rychlost o 40 km/h

Vítězství kraje a obyvatel Popovic a přilehlých obcí však má i svoji odvrácenou stranu. Kvůli vyjmutí komunikace ze seznamu silnic pro motorová vozidla se snížil rychlostní limit ze 130 na 90 kilometrů za hodinu. Silnice přitom za sebou má rozsáhlou rekonstrukci, díky které splňuje nároky na komunikaci dálničního typu, která se v budoucnu má stát hlavní spojnicí Brna s Vídní. Stát za opravu silnice zaplatil téměř 800 milionů korun.