Audit středočeské SÚS kritizuje hospodaření minulého šéfa – poslance

Praha – Bývalé vedení středočeské Správy a údržby silnic viní auditoři z plýtvání svěřenými penězi. Audit hospodaření bývalého ředitele Pavla Čiháka si nechalo zpracovat nové vedení SÚS, podle kterého Čihák také dostatečně nekontroloval dodavatele. Sám Pavel Čihák, který se teď stává novým poslancem za hnutí ANO, odmítá jakékoli pochybení. Vedení Středočeského kraje o auditu dosud nic nevědělo, proto se jím teprve bude zabývat.

Kontrola hospodaření středočeské SÚS poukázala například na údržbu všech aut v jediném servisu v Benešově. Podle auditorů byl přitom drahý. „Pravděpodobně tam došlo i k tomu, že se vyfakturovalo něco, co na autě vůbec nebylo provedeno,“ doplnil nový ředitel SÚS Zdeněk Dvořák.

Podle vedení krajské silniční správy padají pochybení na bedra bývalého ředitele a nového poslance Pavla Čiháka. Ten odmítá, že by hospodařil chybně a je přesvědčen, že jeho nástupci výsledek auditu zveličují. Stejně tak bývalý ředitel popřel, že by SÚS pod jeho vedením například mohla ušetřit na výsadbě stromů u silnic. Podle auditorů je možné vysadit stromek za méně než tisíc korun a správa za každý platila téměř 2,5 tisíce. „To není pravda, to je chiméra, kterou si někdo vymyslel,“ charakterizoval však Čihák závěry kontroly.

Podle úřadujícího ředitele Dvořáka si teď audit přečtou krajští právníci, kteří určí, zda minulé vedení SÚS chybovalo. Pavel Čihák míní, že kdyby se tak stalo, už by si ho představitelé kraje dávno pozvali. „Kdyby ta zpráva obsahovala něco závažného, pozvali by si mě na kraj, někdo by chtěl něco vysvětlit,“ poukázal Čihák.

Krajští radní ale tvrdí, že o auditu v SÚS nic nevědí, dozvěděli se o něm až na základě dotazu České televize. Jeho závěry se chtějí zabývat na příští schůzi.

Lucie Rosí o auditu v SÚS (zdroj: ČT24)