Lidé bobovali na Petříně, strážníci je bez pokuty vykázali. Hřib chce změnit vyhlášku

Pražští strážníci v úterý vykázali z Petřína lidi, kteří tam sáňkovali, jezdili na bobech či lyžovali. Městská vyhláška to zakazuje v zeleni, která je součástí parků či zahrad. Pokuty strážníci nerozdávali a vše řešili domluvou, uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. Vedení Prahy chce vyhlášku změnit a zabránit tak, aby strážníci lidi vyháněli, sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Lyžování, sáňkování a bobování na Petříně automaticky neznamená porušení vládních nařízení. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí uvedl, že podle něj lyžování na Petříně není v souladu se zákonem.

„Dopoledne na Petříně v místech, kde je to zakázáno, bobovalo asi 40 dětí v doprovodu sedmi dospělých osob. Hlídka je na porušení vyhlášky pouze upozornila, stejně jako další přítomné lyžaře a snowboardisty. Žádné sankce v podobě pokut nebyly ze strany strážníků doposud uděleny,“ uvedla Seifertová.

Chováním ve veřejné zeleni v Praze se zabývá vyhláška města, jež uvádí, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. „Místa jsou přesně vymezena. Neznamená to tedy, že je tato činnost zakázána všude,“ uvedla Seifertová.

Běžkaři v pražských Petřínských sadech
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Za porušení vyhlášky může dát strážník na místě pokutu do 10 tisíc korun. Podle mluvčí ale strážníci posuzují každý případ individuálně podle jeho závažnosti. Dětem do 15 let pokuta nehrozí.

Petřín a Petřínské sady strážníci kontrolují pravidelně. „Během posledních dnů jsme zde neřešili žádné protiprávní jednání represí, ale pouze upozorněním. Také jsme nepřijali ani žádná oznámení v souvislosti s touto činností v uvedené oblasti,“ uvedla mluvčí.

Primátor Hřib chce změnu

„Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. Ukázalo se, že existuje 20 let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína. Ale vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Vyhlášku bude nutné aktualizovat,“ uvedl Hřib.

Chováním ve veřejné zeleni v Praze se zabývá vyhláška města, jež uvádí, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu. Zakázaná místa jsou konkrétně specifikována, netýká se to veškeré zeleně ve městě.

Podle primátora je naopak dobře, že děti v současném období pandemie nemoci covid-19, kdy jsou zavřené školy, tráví čas venku na čerstvém vzduchu. „Je skvělé, že v Praze po několika letech napadlo dostatek sněhu a děti mohou sáňkovat i v Praze, místo toho, aby přejížděly na hory do jiných krajů. U nás na sídlišti na Jižním městě v centrálním parku se sáňkuje ostošest,“ uvedl Hřib.

Jako nešťastné označil vyjádření některých členů vlády o tom, že lyžovat na Petříně není v souladu se zákonem. „Nelegální je podle vládních opatření tak maximálně čtyřbob bez roušek po deváté hodině,“ dodal. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v médiích uvedl, že lyžování na Petříně není v souladu se zákonem a městská policie by měla zasáhnout.

V době nouzového stavu se pražská městská policie zaměřuje na dodržování vládních opatření proti šíření covidu především v MHD a souvisejících prostorách.

V Praze letos v lednu vzrostl ve srovnání s prosincem počet případů porušení vládních nařízení proti šíření koronaviru. Hlídky městských policistů jich v lednu řešily 8680, zatímco v prosinci 2020 to bylo asi o tisícovku méně. Strážníci na místě uložili 559 pokut za 173 600 korun a 307 případů předali do správního řízení.