O víkendu se vrátí letní teploty, začátek prázdnin bude chladnější

Až do konce pracovního týdne bude zapotřebí dávat si pozor v Česku na bouřky, od víkendu by se ale počasí mělo měnit na průměrné letní. Podle dlouhodobé předpovědi by měl být červenec teplotně průměrný, první prázdninový týden ale bude mírně chladnější.

O víkendu už budou přeháňky a bouřky jen výjimečnou záležitostí a začne se oteplovat. Vymizí několikadenní nepříjemný pocit dusna a odpolední teplota se v sobotu bude pohybovat kolem 24 stupňů. Neděli, kdy už bude častěji svítit slunce, čekáme odpoledne v průměru o 2 stupně teplejší.

V noci na pátek může napršet až 50 mm srážek
Zdroj: ČT24

Polojasná obloha vydrží i v následujícím týdnu, kdy se přeháňky nebo bouřky během dne objeví jenom při zvětšené oblačnosti a teploty se budou pohybovat v letním intervalu mezi 25 a 30 stupni.

Čekají nás letní dny
Zdroj: ČT24

Prázniny začnou chladněji

Podle dlouhodobé předpovědi budou následující čtyři týdny teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Po velmi teplých tropických dnech ale přijde ochlazování. Nepatrně chladnější by podle současných předpokladů mohl být první prázdninový týden. Výraznější odchylka od dlouhodobého průměru se ale neočekává.

Podle dlouhodobé předpovědi bude začátek prázdnin chladnější
Zdroj: ČT24

Množství srážek se bude pohybovat blízko obvyklých hodnot pro přelom června a července. Léto jako celek má být podle sezónní předpovědi teplejší a sušší, než je obvyklé, a dny s tropickými teplotami se tak určitě ještě objeví.

Agentura NOOA předpovídá pro letošní léto různé odchylky od průměrných teplot. Tmavé oblasti zažijí nadprůměrné teplo, modré oblasti podprůměrné teploty: