Víkend přinese zatím nejteplejší den letošního roku. A také bouřky

První dekáda léta je za námi, počasí ale často připomínalo spíš jaro než léto. Většinou nás provázely teplotně podprůměrné dny, zato srážek spadlo převážně nadprůměrné množství, místy i výrazně – deficit vláhy se tak konečně výrazněji snížil. Teď se ale počasí radikálně mění. Do střední Evropy totiž od východu začíná proudit teplý vzduch a jeho příliv bude zesilovat.

Už v pátek nás místy čekají letní teploty, tedy hodnoty přes 25 °C. Zatím nejteplejším dnem letošního roku by měla být sobota, kdy se maxima alespoň na některých místech letos poprvé přehoupnou přes tropickou třicítku. Loni jsme přitom první tropický den zaznamenali už 2. června, v roce 2018 přišel dokonce už 3. května. A vůbec nejdřív překonala teplota tropickou třicítku v Česku během „pražského jara“ v roce 1968, už 21. dubna.

Výhled na sobotu
Zdroj: ČT24

První výskyt tropického dne ale vůbec nic nevypovídá o jejich počtu a vůbec teplotách během následujícího léta. Tak třeba v roce 2015 dorazily první tropické dny až později v červnu – a následovaly extrémně teplé prázdniny s několika horkými vlnami. Naopak v roce 2012 první tropický den připadl už na 27. dubna, v létě jich pak byl naprosto průměrný počet.

Bude teplo, ale deštivo

Vraťme se do současnosti. Teplé dny, které nás čekají, sice budou občas slunečné, neobejdou se ale beze srážek. Do České republiky se totiž od východu bude dostávat nejen teplý, ale také poměrně vlhký vzduch, a současně nás bude ovlivňovat oblast nižšího tlaku vzduchu nad jihovýchodní Evropou. Ideální kombinace, která přeje tvorbě kupovitých oblaků s přeháňkami a bouřkami. V pátek se budou vyskytovat hlavně v severovýchodní polovině Česka, jinde bude pršet a bouřit jen výjimečně.

V sobotu se už přeháňky a bouřky objeví častěji, čekejme je zhruba na 60 procentech území. A zřejmě ještě o něco četnější budou v neděli, i když k večeru bude od severovýchodu bouřková činnost ustávat a oblaků bude ubývat. Určení přesného místa i času výskytu bouřek je za těchto povětrnostních situací velmi obtížné, přesto lze maximum jejich výskytu čekat během odpoledne a večera.

Víkendové bouřky mohou být i silné. Vzhledem k poměrně slabému proudění budou postupovat pomalu, což znamená riziko větších srážkových úhrnů i výskytu přívalových srážek. Ojediněle v nich naprší kolem 35 mm (tedy litrů vody na metr čtvereční). Mohou se objevit také kroupy a výjimečně i silné nárazy větru.

O víkendu přijdou bouřky
Zdroj: ČT24

Víkend bude sice teplý, ale kvůli vysoké vlhkosti vzduchu nás čeká častý pocit dusna. Jde o subjektivní nepříjemný pocit, vyvolaný kombinovaným účinkem teploty vzduchu, vlhkosti vzduchu a malé rychlosti větru na lidský organismus. Je do jisté míry opakem zchlazování, protože čím je menší zchlazování, tím je větší dusno. Dusno můžeme objektivně charakterizovat například pomocí tlaku vodní páry, kdy je za hranici dusna obecně přijímána hodnota 18,8 hPa.

V sobotu bude překročena na většině území. Sobotní počasí tak bude – s výjimkou bouřek – lákat ke koupání. I když teplota v přírodních nádržích je po chladném květnu a začátku června zatím poměrně nízká. Pohybuje se vesměs mezi 15 a 17 °C, teplejší jsou zatím Nové Mlýny nebo Vranovská přehrada na jižní Moravě. S ohledem na teplé dny i noci, které nás čekají, teplota vody brzy stoupne ke 20 °C nebo i nad tuto hranici.

Teplota vody
Zdroj: ČT24

Ostatně i výhled na příští týden slibuje teplotně průměrné nebo mírně nadprůměrné dny – maxima budou šplhat většinou na 22 až 27 °C.

Výhled na sedm dní
Zdroj: ČT24