Rozkopané centrum Plzně se dotkne hlavně cestujících v MHD

Začala oprava tramvajové trati na Klatovské třídě v Plzni, dopravně nejzatíženější ulici v krajské metropoli. Zúžení provozu do jednoho pruhu bude pro řidiče ve špičkách znamenat zdržení. Nejvíc se ale zřejmě oprava Klatovské dotkne cestujících v městské hromadné dopravě.

Na prázdninové opravy silnic si už Plzeňané zvykli. Ve městě je méně lidí, a doprava je proto klidnější. Dělníci teď ale rozkopali centrum, kde městskou dopravou jezdí nejvíc cestujících. Připravit se tak musejí na přestupování a také možná zdržení.

V Sadech Pětatřicátníků teď musí lidé vystoupit z autobusu a přestoupit na tramvaj číslo 4 směrem na Lochotín, to samé v opačném směru. Právě tento spoj patří ve městě k nejvytíženějším.

Celkově rekonstrukce tramvajové trati město přijde na téměř padesát milionů. „Necháváme základní desku, na ni dáváme ocelové pražce a koleje, které se zalijí do asfaltu. Měl by to být tišší princip,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09).

Změny tras a náhradní spoje MHD v Plzni
Zdroj: Plzeňské městské dopravní podniky

Opravy se dotknou tras nejen tramvají, ale i trolejbusů a autobusů. Během první rekonstrukce Klatovské nabíraly některé spoje ve špičkách patnáctiminutové zpoždění. Zcela je teď uzavřena křižovatka U Práce. „Omezení se dotklo i trolejbusových linek číslo 11, 12, 15, 16 a 17, které tudy standardně projíždějí,“ vyjmenoval mluvčí plzeňského dopravního podniku René Vávro.

Uzavřena bude také křižovatka u Divadla Josefa Kajetána Tyla, dopravně jedna z nejfrekventovanějších částí města. Zároveň bude zrušena i zastávka městské dopravy směrem do centra.

Opravy hlavní dopravní tepny západočeské metropole by měly být hotové do začátku září.