Stovky studentů přišly o koleje. Firmě, která je rekonstruovala, zemřel jednatel

Události v regionech: Studentům v Pardubicích chybí ubytování (zdroj: ČT24)

Univerzita v Pardubicích nemůže využívat celou čtvrtinu kapacity svých kolejí, mnoho dojíždějících studentů se tak může ocitnout v problémech s ubytováním během akademického roku. Firma Matex HK sice interiéry kolejí opravila, ale stavbu vysoké škole nepředala.

O novém bydlení si tři stovky studentů univerzity v Pardubicích musí nechat zdát. Škola jim koleje nejprve přidělila, pak vše zrušila. Sedm pater pavilonu je sice téměř opravených a vybavených, ale dům je dál staveništěm.

Univerzita teď musí rozestavěný pavilon dokončit. K tomu ale bude potřebovat vypsat novou veřejnou zakázku. Nejdřív se musí vyvázat ze smlouvy s firmou Matex HK, která opravu za 27 milionů korun formálně neuzavřela a koleje nepředala. „Hledáme i nějakou paralelní cestu, že soudní znalec posoudí stav rozpracovanosti té budovy a teprve na základě znaleckého posudku budeme moci vysoutěžit dalšího dodavatele, který by tu stavbu dokončil,“ popsal kvestor univerzity Petr Gabriel.

Od 15. ledna, kdy se měli na koleje nastěhovat první studenti, přichází škola měsíčně o 900 tisíc korun. „Je to výpadek čtvrtiny příjmů. Kdyby byly hotové, tak jsme měli stoprocentní obsazenost a ještě nějaké procento neubytovaných. Zájem je velký,“ přiblížila vedoucí kolejí Eva Macháně.

Jediný jednatel firmy Matex HK zemřel. Společnost teď čelí návrhům na insolvenci a nemá za ni kdo jednat. „V tuto chvíli není kompetentní osoba, která by mohla vést obchodní společnost Matex a jejím jménem jednat,“ uvedla místopředsedkyně Krajského soudu v Hradci Králové Jolana Maršíková.

Podobné problémy má firma i jinde, komplikace provázejí třeba opravu základní školy v Hradci Králové-Svobodných Dvorech.