Faltýnek: Hejtman je jen symbol. Důležité je efektivně ovlivňovat řízení kraje

Jaroslav Faltýnek hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO si zvyklo, že je nežádoucím prvkem na české politické scéně, okomentoval první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek v Interview ČT24 povolební jednání v krajích. Zvítězili sice na počet mandátů v devíti krajích, v některých ale končí v opozici. Někde se však jedná i o tom, že se v rámci koalice vzdá pozice hejtmana. Podle Faltýnka je tento post jen symbolem a důležitější pro ně je, aby dokázali efektivně ovlivňovat řízení kraje.

„Měli jsme cíl zvítězit v pěti krajích, podařilo se nám to v devíti krajích, ale zvítězit ještě neznamená zúčastnit se,“ podotknul místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji už se totiž dohodly na koalici bez ANO některé z dalších stran, které se dostaly do zastupitelstva. ANO tak navzdory vítězství končí v opozici. „Nezbývá nám, než se s tím smířit,“ řekl Faltýnek.

V některých případech se ale mluví i o možnosti, že by vítězné ANO vytvořilo v kraji koalici, ale nemělo by hejtmana. V Ústeckém kraji by tak mohl druhé období odsloužit jako hejtman komunista Oldřich Bubeníček, ve Středočeském kraji zazněla možnost, že hejtmanskou úlohu získají Starostové a nezávislí.

Naše priorita je efektivně ovlivňovat řízení kraje.
Jaroslav Faltýnek

Faltýnek prohlásil, že hejtman je spíš symbol. „Pro nás je důležité, abychom dokázali efektivně ovlivňovat řízení kraje, řízení krajských nemocnic, stavění silnic, opravování silnic druhé a třetí třídy,“ vysvětlil. Zodpovědnosti se tím nezříkají, protože podle něj zodpovědnost leží na radě a zastupitelstvu.

Nabízí se ale i motiv, jestli si hnutí ANO nenechá vzít hejtmany, aby to pak využili v kampani před parlamentními volbami a získali větší podporu. Faltýnek k tomu podotýká, že lidé mají v politice velmi krátkou paměť. „Nevylučuji, že to občanům můžeme připomenout, že s námi jako vítězem v některých krajích zametli, ale myslím, že lidi víc zajímá to, jestli kraj funguje,“ doplnil.

V krajských volbách letos zvítězilo v největším počtu krajů hnutí ANO, a to v devíti. Druhý nejlepší výsledek měla ČSSD, která vyhrála v Jihočeském kraji a na Vysočině. Jeden kraj pak získali i Starostové pro Liberecký kraj a ve Zlínském kraji nejvíc lidí volilo lidovce. Hnutí ANO by podle dosavadních jednání mohlo mít hejtmana minimálně v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji.