Neklan rozpoutává v Brně boj o moc

Národní divadlo Brno uvádí hru Neklan (zdroj: ČT24)

V dramatu Neklan propojil Julius Zeyer české báje s úvahami o politické a společenské situaci moderní doby. Jeho hra se na jevištích už několik desetiletí neobjevila, v současném přebásnění se ji nyní rozhodlo uvést až Národní divadlo Brno. Nemilosrdný boj o moc se dá podle inscenátorů v mnohém vztáhnout i na současnost.

Julius Zeyer se příběhům na hranici mýtu a skutečnosti věnoval často, třeba v jeho nejznámějším kuse – pohádkovém dramatu Radúz a Mahulena. Neklan je krvavějším příběhem – o bájném knížeti a jeho rivalech, kteří nelítostně bojují o vládu, moc i budoucí charakter českého státu.

Každý z trojice mužů opírá svůj nárok na trůn a vládu o něco jiného. Vlastislav je vynikající vojevůdce, který se nebojí použít sílu, Krasník je diplomat a nevadilo by mu vládnout v područí velké sousední říše, Neklan je právoplatný vládce, ve jménu humanismu se ale štítí krve i kluzkého vyjednávání. Koruny se nakonec ujme jediný přeživší – kníže Neklan.

Zeyer hru napsal v roce 1893, volně při tom vycházel z pověsti zaznamenané kronikářem Kosmasem. Česká divadla Neklana od třicátých let minulého století nehrají. V dlouho opomíjené hře brněnští divadelníci objevili tragédii shakespearovských rozměrů.

Kdo chce ovládat jiné, ovládá sám sebe?

Publikum se nemusí obávat příliš zatěžkaného či nesrozumitelného jazyka. Hru do moderní češtiny přebásnil Jaroslav Vostrý.

„Původní text Neklana je nehratelný, nánosy zastaralých básnických postupů zatemňují jeho politickou rovinu. Vostrý v adaptaci z textu vysochal průzračně čistou politickou tragédii, které porozumí úplně každý,“ podotýká dramaturg inscenace Jaroslav Jurečka.

Neklan (Národní divadlo Brno)
Zdroj: Národní divadlo Brno

„Jde o touhu někoho nebo něco ovládat. Jestli chci někoho ovládat, ženu, lidi, celý svět okolo, dokážu potom ovládat sám sebe? Co to se mnou udělá? A nemusí to být jenom v rovině politické,“ doplnil režisér Štěpán Pácl.

Dramatické scény plné zvratů, násilí a zrad podtrhuje kostýmní výprava a scénografie postavená na souhře světel či hudby. „Je tam oheň, voda, déšť. Museli jsme najít způsob, aby nám to fungovalo, trochu se nám tu na dva měsíce vytvořila laboratoř scénických efektů,“ dodává Pácl.

Do titulní role Neklana obsadil Martina Slámu, jeho soky Vlastislava a Krasníka hrají Tomáš Šulaj a Ivan Dejmal.