Febiofest ocenil ukrajinského režiséra Sencova. Za cenu poděkoval z bojů o Donbas

Rozhovor s Olehem Sencovem (zdroj: ČT24)

Filmový festival Febiofest, který ve čtvrtek začal v Praze, promítl v české premiéře poslední film Oleha Sencova Nosoroh. Ukrajinskému filmaři a aktivistovi ruské národnosti zároveň udělil cenu Kristian. Sencov si ji převzít nemohl, svou zemi momentálně brání na donbaské frontě. Z ní pozdravil diváky na Febiofestu a poskytl rozhovor České televizi.

Cenu Febiofestu vnímá Sencov podle svých slov jako podporu celé Ukrajině. „My, Ukrajinci, všichni věříme v naše vítězství,“ vzkázal. Ocenění za něj na festivalu převzal ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Filmař poslal videopozdrav – ve vojenském a se zbraní v ruce.

Zapojil se do bojů na Donbase, kde přesně se nachází, ale z bezpečnostních důvodů říct nemohl. „Jsme blízko bojové linie. Teď dopoledne máme výcvik a odpoledne půjdeme na frontovou linii a provedeme nějaké akce,“ prozradil pouze v rozhovoru pro ČT.

Do války se přihlásil dobrovolně hned po jejím začátku. Nejhorší podle něho nejsou zvuky bojů, ale čekání na akci a přílišný klid. „Ticho není dobré,“ říká. Proti putinovskému režimu se stavěl už dříve. Po protestech proti anexi Krymu, kde se narodil, ho zatkla ruská tajná služba. Verdikt zněl dvacet let vězení. Na svobodu se dostal nakonec v roce 2019 díky výměně vězňů iniciované ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenským.

Film o válce na Ukrajině? Možná jednou

Věznění zbrzdilo natáčení filmu Nosoroh. Sencovi se celovečerní drama podařilo dokončit až po více než deseti letech. Odehrává se v průmyslovém městečku na Ukrajině devadesátých let. Nosoroh je přezdívka násilného zločince. „Můj film je o naší minulosti, o temné stránce naší historie. O období po rozpadu Sovětského svazu,“ doplnil Sencov.

Jako filmař se podle svých slov teď necítí, připustil nicméně, že o tom, co nyní Ukrajina prožívá, možná – v případě vítězství – jednou film natočí. Potřebuje ale prý odstup, emoce jsou teď příliš silné.

Febiofest kromě Sencova snímku představí i další ukrajinskou tvorbu. Vyhradil jí novou sekci Ukrajina: střed Evropy, v níž uvede jednak počiny mladé generace ukrajinských filmařů, jednak filmovou klasiku. Přehlídka zaměřená na současnou kinematografii zařadila do programu celkem přes devadesát titulů, v Praze se promítá do 4. května, poté následují regionální ozvěny.