V Knebworthu chtělo na Oasis dva a půl milionu Britů. Dvojici koncertů z roku 1996 mapuje dokument, který se představí i v Česku

I do českých kin bude v září uveden dokumentární snímek o nejžádanějším koncertu v britské historii. Brit-popová kapela vystoupila v srpnu 1996 dvakrát v Knebworthu a dohromady na představení zavítalo čtvrt milionu lidí. O lístek ale měla zájem až čtyři procenta tehdejší britské populace – dva a půl milionu lidí. Autoři dokumentu, kde se objeví i dosud nepublikované záběry, zveřejnili první oficiální trailer.

Minulý týden uplynulo čtvrtstoletí od legendárních dvojkoncertů britské kapely Oasis. Její hlavní protagonisté, bratři Noel a Liam Gallagherovi, se už řadu let nemohou vystát. Jediná interakce mezi nimi je skrze bulvár a rodáci z Manchesteru o sobě rozhodně nemluví lichotivě. 

Teď se ale skupina, kterou nejvíce proslavil hit Wonderwall, vrací alespoň do kinosálů. Tvůrci dokumentárního snímku o dvou vystoupeních Oasis, které v srpnu 1996 navštívilo čtvrt milionu lidí, zveřejnili trailer.

Film má premiéru 23. září a promítat ho budou i česká kina. Podle oficiálních stránek dokumentu se na příběh brit-popového fenoménu mohou tuzemští diváci podívat například v Bio Oku nebo v multiplexech na Slovanském domě, Smíchově nebo na Floře.

Lístky na koncerty chtěla čtyři procenta britské populace

O vstupenky na koncerty Oasis v Knebworthu měla zájem čtyři procenta tehdejší britské populace, což z koncertů dělá nejžádanější hudební akce v britské historii, píše BBC. Skupina tak mohla na místě klidně strávit mnoho dnů. V tu dobu se jí mohla na Ostrovech rovnat snad jen rocková kapela Blur. Oasis kralovala se svými hity světově uznávaným žebříčkům.

„Jsem na to velmi hrdý. A co si pamatuji? Moc ne, opravdu… Pamatuji si, jak jsem zapomněl na to, že jsme hráli i druhý koncert. V domnění, že budeme hrát jen jedno představení, jsem se tak po první noci pořádně opil,“ vyprávěl o koncertu dekády zpěvák Liam Gallagher. 

Autorem dokumentu je Jake Scott, který čerpal z rozsáhlých archivních záběrů z obou koncertů a pracoval i s dosud nezveřejněnými záběry. Příběh odvypráví nejen organizátoři a samotní členové kapely, ale i fanoušci. „Snímek odhalí zvláštní vztah mezi Oasis a jejich fanoušky,“ píší jeho tvůrci. 

Liam a Noel Gallagherovi
Zdroj: Reuters