Filmový vlak si nenechává ujet Krobot ani Havelka. Svezl se i severský thriller

V kinech se příští rok mohou tuzemští diváci těšit na novinky Jiřího Havelky nebo Miroslava Krobota. Oba filmaři během léta natáčí své nové snímky, na obou titulech se podílí Česká televize. Do biografů už na začátku srpna míří také severská detektivka Marco, v níž si zahrál mimo jiné Zdeněk Godla. Všechny tři tituly spojuje železnice.

Jako filmový režisér debutoval Miroslav Krobot až po šedesátých narozeninách. Momentálně natáčí už svůj třetí celovečerní snímek. Nazval ho Šnajdr podle hlavní postavy, svérázném herci a začínajícím režisérovi. Ztvárnil ho Pavel Šimčík, jeho babičkou, která má v příběhu také podstatnou roli, se stala Iva Janžurová.

„Mám pocit, že lidem dnes přijde v souvislosti s covidem vhod, že jsou pořád věci, kterým je možné se zasmát,“ říká ke Šnajdrovi Krobot. Spoluautorem scénáře je opět jeho přítel ze školních let, dnes olomoucký psycholog Lubomír Smékal.

První klapka padla v Praze, hlavní lokací je ale Olomouc. Záběry štáb pořizoval i ve vlaku, jímž se na Moravu přesouval. „Bylo riziko, jestli to stihneme natočit za nějakých šest hodin s přepřahem v Bohumíně, ale dopadlo to dobře, opravdu na poslední chvíli jsme vyložili zbytky techniky,“ líčí Krobot.

Olomouc není dějištěm Krobotova filmu poprvé. V roce 2016 tu vznikl i jeho druhý snímek Kvarteto. „Olomouc je město příjemné prostorově i hlukově. A samozřejmě architekturou, dá se tady hrát moderní město, historické centrum, všechno,“ pochvaluje si režisér. Poslední klapka Šnajdra by měla padnout v druhé polovině srpna, premiéra je v plánu na jaro 2022.

Miroslav Krobot točí snímek Šnajdr (zdroj: ČT24)

Havelka se inspiroval vlakem, který ujel strojvedoucímu

Na železnici se s kamerami vydal i režisér a scenárista Jiří Havelka. Vagon, kde se nový příběh odehrává, ale stojí v ateliéru, ubíhající krajinu přesvědčivě obstará projekce. V celovečerní prvotině Vlastníci, za niž získal Českého lva i Cenu české filmové kritiky, vycházel ze svých postřehů z domovní schůze. Na divadle si rovněž často vybírá skutečné události.

O námětu pro film Mimořádná událost se dočetl v novinách. „Jel lokální vlak a porouchaly se mu brzdy. Strojvedoucí vystoupil a chtěl je opravit, jenže vlak se rozjel samospádem zpátky z kopečka a jel neřízen hezkou Českomoravskou vrchovinou,“ vypráví.

Stejně jako Vlastníci má být i Mimořádná událost hořkou tragikomedií. Havelka film opět natáčí na jednom místě se všemi herci, a to chronologicky. V hereckém obsazení čeká volná jízda Václava Koptu, Roberta Mikluše, Aloise Švehlíka, Jenovéfu Bokovou nebo Igora Chmelu.

Ten se představí jako instruktor autoškoly se sklonem všechno řídit. „Ujme se řízení té dramatické situace a párkrát se mu to vymkne z rukou,“ obává se Chmela. Za filmovou manželku má Janu Plodkovou. „Ta paní není v úplně ideálním stavu, jejím nejlepším přítelem je alkohol,“ prozradila na svou postavu něco i ona.

Do biografů se Mimořádná událost chystá příští rok.

Jiří Havelka natáčí Mimořádnou událost (zdroj: ČT24)

Cítil jsem se vystrašený, říká Godla o thrilleru Marco

V Česku se natáčel – a navíc je s Českem i dějově spojený – další film ze série Oddělení Q. Novinka podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena se jmenuje Marco. Titulní role je filmovým debutem pro českého chlapce Luboše Oláha. Castingem prošel i jeho bratr David.

Luboš hraje čtrnáctiletého Marca, kterého policie dopadne na dánských hranicích ve vlaku z Česka. Odmítá vypovídat, přitom není jasné, jak se dostal k pasu pohřešovaného státního úředníka obviněného ze sexuálního obtěžování a proč prchá před gangem zabijáka Zoly. V něm diváci poznají Zdeňka Godlu, jehož proslavil seriál Most!

„Chtěl jsem vidět, jak to vypadá z druhé strany. Už jsem točil ledacos, byl jsem pasák, hrál jsem v komedii i něco vážného – a teď tohle. Byl jsem docela překvapený,“ říká o své roli padoucha Godla. „Musím říct, že jsem se cítil trošku vystrašený, když jsem viděl, jak mě odpráskli,“ dovysvětlil.

Série podle Adler-Olsenových knih čítá od roku 2013 čtyři detektivní thrillery. Marco byl natočen v nové produkci a změnou prošlo i herecké obsazení. Nikolaje Liee Kaase v roli detektiva Carla Mørcka vystřídal Ulrich Thomsen. V tuzemských kinech začne vyšetřovat 5. srpna.

V thrilleru podle Adler-Olsena hrají i čeští herci (zdroj: ČT24)