Národní knihovnu povede Tomáš Foltýn. Zná ji jako málokdo, oceňuje ministr Zaorálek

Národní knihovnu povede Tomáš Foltýn (zdroj: ČT24)

Novým generálním ředitelem Národní knihovny (NK) bude Tomáš Foltýn, funkce se ujme v květnu. Foltýn dosud v knihovně zastával funkci ředitele Odboru správy fondů. Vybrán byl z pěti kandidátů.

Na ředitelský post vybral Tomáše Foltýna ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten loni v  červenci odvolal ředitele knihovny Martina Kocandu kvůli údajně netransparentním zakázkám na IT projekty. Dlouhodobě Zaorálkovi vadil i pomalý postup další fáze rekonstrukce Klementina, které je sídlem NK. Kocanda uvedl, že sporný projekt e-knihovny sám ukončil.

Knihovnu ještě do konce dubna dočasně povede dlouholetý pracovník knihovny Vít Richter. Foltýn během následujících tří měsíců dokončí vědecký projekt, který v současné době v NK vede, a zároveň se bude připravovat na svou novou funkci.

Zaorálek: Foltýn je odborník, který může knihovnu posunout

„Jsem rád, že Národní knihovnu po letech povede knihovník – odborník, který ji zná jako málokdo, a má tak jasnou představu, kam a jak tuto důležitou státní instituci posunout, zmodernizovat. Nechybí mu ani manažerské zkušenosti, protože v NK řídil velký a důležitý odbor a zároveň se podílel a vedl za Národní knihovnu řadu mezinárodních výzkumných projektů,“ uvedl ministr Zaorálek.

Foltýnovu předchůdci Martinu Kocandovi, jehož do funkce uvedl v roce 2017 bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), vyčítali při nástupu odboráři právě neodostatečné odborné zkušenosti k vedení tak významné instituce.

Do otevřeného výběrového řízení na uvolněný post se přihlásilo pět kandidátů, všichni splnili formální požadavky a v prosinci minulého roku z nich po ústních pohovorech doporučila výběrová komise ministrovi kultury dva možné ředitele. Vedle Tomáše Foltýna také ředitelku knihovny Filozofické fakultury Univerzity Karlovy Kláru Rösslovou.

Nejvhodnější kandidát byl vybrán po zhodnocení i dalších částí řízení, tedy na základě předložené koncepce a takzvaného assessment centra, v němž externí firma prověřila manažersko-psychologické předpoklady uchazečů. 

Tomáš Foltýn získal magisterský titul z kulturních dějin na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. V Národní knihovně pracuje od roku 2007. Zde působil nejprve jako projektový manažer v Oddělení digitalizace a následně jako vedoucí Oddělení tvorby a správy metadat. Od února 2012 pracoval na pozici vedoucího Oddělení strategického plánování digitalizace knihovních fondů. V lednu roku 2013 byl jmenován ředitelem Odboru správy fondů, tuto funkci zastává do dnešní doby. Ve své profesní dráze se podle Národní knihovny dlouhodobě věnuje problematice správy, ochrany a trvalého uchování novodobých knihovních dokumentů včetně digitálních dat. V poslední době se začal zabývat i oblastí takzvaných digital humanities.