Pro Sňatky na železnici vaří v Brně středoevropské knedlíky

Národní divadlo Brno nastudovalo Sňatky na železnici (zdroj: ČT24)

Činoherní soubor Národního divadla Brno nastudoval rakouskou frašku ze století páry. Ve Sňatcích na železnici se herci stali personálem restaurační kuchyně, a přímo na jevišti dokonce vaří.

Postavy v komedii Johanna Nepomuka Nestroy jsou zapleteny do sítě milostných citů. Nemalým zdrojem humoru jsou ale parní lokomotivy. Vynález, který v době, kdy autor žil, způsobil převrat v cestování. 

Spletitý milostný příběh se odehrává na císařských drahách, hlavní dekorací brněnské inscenace je staniční restaurace. „Jídlo je v každé třetí replice,“ vysvětluje režisér Martin Čičvák, proč si zvolil zrovna toto prostředí.

Čí je paprika?

Hra se odehrává mezi Vídní a Brnem, podobné je i menu. „Snažili jsme se přes kuchyň pojmenovat náš středovropský prostor. Je plněná paprika české, vídeňské, nebo slovenské jídlo? Nebo povidla, knedlík,“ ptá se Čičvák. Všechna jídla herci připravují rovnou na jevišti. „Takže se pečlivě vymýšlelo, jak přivést na jeviště vodu, jak zapojit troubu, jako když si doma zařizujete kuchyň,“ popisuje režisér. 

Premiéru měly mít Sňatky z rozumu 22. ledna, stejně jako další tituly, které soubor během pandemie nazkoušel, je ale lidé uvidí, až divadla znovu otevřou. „Bude se hrát sériově, to znamená, že v týdnu uvedeme danou inscenaci třeba třikrát za sebou. Bude to dobré i pro herce, protože si ji dobře usadí,“ plánuje umělecký šéf činohry Milan Šotek. 

Diváci, kteří budou mít odvahu, chuť a čich, budou moci navíc ochutnat, co herci uvařili.