Alšově jihočeské galerii vadí „naprosto nepochopitelná“ výjimka

Alšově jihočeské galerii se nelíbí výjimky z uzavření (zdroj: ČT24)

Čtvrtý stupeň protiepidemického systému, do něhož Česko úderem pátku vstoupilo, znamená mimo jiné uzavření galerií a muzeí. Vybrané výstavy s unikátními zahraničními výpůjčkami ale dostaly výjimku. To považují někteří jiní galeristé a ředitelé muzeí za nespravedlivé. Ozvala se například Alšova jihočeská galerie.

Fungovat stále mohou, s dodržením potřebných opatření, soukromé galerie, pokud se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl. Výjimku hlavní hygienička Jarmila Rážová udělila na žádost ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) také dvěma výstavám ve veřejných institucích, obě totiž prezentují unikátní zahraniční výpůjčky a nelze je prodloužit.

Sluneční králové v Národním muzeu jsou vyvrcholením dlouholetých snah o prezentaci archeologických nálezů ze starověkého Egypta. Rembrandt: Portrét člověka v Národní galerii pak přibližuje jednoho z nejslavnějších malířů. Obě výstavy byly otevřeny už před aktuálním omezením. 

„Tyto výstavy jsou skutečně unikátní. Sluneční králové se chystali desítky let, nebudou se opakovat ani jinde na světě, stejně jako Rembrandt, ten už se takhle také nikdy neobjeví,“ zdůvodnil výjimky ministr kultury. 

Rozhodnutí respektujeme, výjimky nechápeme

Alšova jihočeská galerie patří k těm, které upozorňují na nerovný přístup ministerstva ke kulturním institucím. Podle ředitele Aleše Seiferta je výjimka pro dvě „národní“ instituce „naprosto nepochopitelná“. „Myslím si, že zrovna v galeriích, kde se nařízení striktně dodržují, je nákaza covidem nula,“ podotýká. 

Také podle kraje, tedy zřizovatele, je i galerie schopna dodržet přísná hygienická opatření, aby mohla zachovat provoz. Kraj proto zvažoval, že zažádá o výjimku. A to i přesto, že v současnosti nevystavují žádná zahraniční díla. „Neznáme pravidla, na základě kterých se definuje státní zájem. Žádost budeme dávat ‚nablind‘,“ uvedl vedoucí odboru kultury a památkové péče Patrik Červák. 

Prozatím má ale galerie, jak vládní nařízení vyžaduje, zavřeno. „Padlo rozhodnutí, pořád jsme v právním státě a měli bychom ho respektovat,“ nepochybuje Seifert. Po pár dnech uvolnění se návštěvníkům musely zavřít i další galerie, muzea a památky, zapomenout mohou lidé také na návštěvu kina či divadla.