Tip z iVysílání: Nový dokument nahlíží na odsun čili Vertreibung přes vzpomínky pamětníků

Masové vysídlení původního německého obyvatelstva z Československa v letech 1945 až 1948 zůstává nadále jedním z neuralgických bodů česko-německých vztahů a také českého výkladu vlastní historie. Nově se mu pokusil porozumět dvoudílný koprodukční dokument Odsun – Vertreibung, a to prostřednictvím mozaiky konkrétních příběhů. V iVysílání lze oba díly zhlédnout ještě do 26. listopadu.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Dokument vznikl v koprodukci  České televize, německé MDR, rakouské ORF a německo-francouzské stanice Arte. Režie se ujal německý historik a dokumentarista Matthias Schmidt společně s českým filmařem Vítem Poláčkem. 

Záměrem tvůrců bylo nechat promluvit svědky odsunu z obou stran dnešní hranice, nechat promluvit jejich osobní pohledy a skrze konkrétní osudy nabídnout empatii, která by dávala naději na co nejobjektivnější vyprávění toho, co se událo.

S výběrem pamětníků pomáhaly organizace Antikomplex a projekt Paměť národa. Protagonisté zastupují různorodé osudy, aby byla pokryta mnohostrannost tehdejší historie. Před kamerou vzpomínají ti, kteří nechtěli odejít a byli vyhnáni, i ti, kteří odejít chtěli, ale byli donuceni zůstat, Němci, kteří nacistický režim přijali, i takoví, kteří vzdorovali a pykali tak dvojnásobně.