Nový film s Miroslavem Krobotem získal dvě ceny ve Varšavě. Premiéra se ale odkládá

Dvě ceny na festivalu ve Varšavě dostal nový slovensko-český film Muž se zaječíma ušima. Režisér snímku Martin Šulík získal cenu za nejlepší režii, film zároveň ocenila i ekumenická porota festivalu. Nová komedie měla původně přijít do kin 5. listopadu, kvůli vládním opatřením se ale její premiéra odkládá.

Úspěch na 36. ročníku Varšavského mezinárodního filmového festivalu si snímek připsal v sobotu 17. října na slavnostním zakončení. Vzhledem k aktuální epidemické situaci si Šulík ocenění nepřevzal osobně, ale skrze telefonické spojení. 

Pro režiséra, který před dvěma lety uvedl na festivalu Berlinale snímek Tlumočník, představuje Muž se zaječíma ušima jubilejní desátý celovečerní film. Miroslav Krobot v něm hraje spisovatele Josefa, který získá mimořádný sluch v podobě zaječích uší. Nová schopnost mu umožňuje výborně slyšet nejenom hlasy dalších lidí, ale především jejich myšlenky. Díky tomu se rozhodne narovnat svoje vztahy.

„Muž se zaječíma ušima je tragikomedií o muži, kterému se život převrátí vzhůru nohama ze dne na den, ale i vyprávěním o našich představách o životě a o tom, jak někdy mohou být mylné a zároveň smutné i komické,“ říkají o filmu jeho tvůrci.

Role Josefa byla napsána přímo na tělo Krobotovi, vedle něj se na plátně objevili ještě Oldřich Kaiser, Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová nebo Alexandra Borbély.

Distribuční premiéra filmu, na němž se jako koproducent podílela i Česká televize, byla původně v českých kinech plánována na 5. listopadu. Vzhledem k opatřením kvůli pandemii nového koronaviru je momentálně premiéra odložena na neurčito.