Český román vrací do Divadla na Vinohradech Scheinpflugovou a Čapka

Divadlo na Vinohradech uvádí Český román (zdroj: ČT24)

Pražské Divadlo na Vinohradech se pustilo do adaptace Českého románu Olgy Scheinpflugové. Kniha, psaná v napjatých dobách, je odkazem ke snahám o československou samostatnost, především se ale stala dokladem velkého milostného vztahu mezi autorkou a jejím manželem – spisovatelem Karlem Čapkem.

Začínající herečce Olze Scheinpflugové bylo sedmnáct, když se seznámila s třicetiletým, už slavným novinářem a spisovatelem Karlem Čapkem. Ve vinohradském divadle, kde byl mimo jiné Čapek na začátku dvacátých let dramaturgem a režisérem, ho ztvárnil Jan Šťastný. „Strnulá krční páteř, jeho zvyky, kouření,“ popisuje, co vše pro roli od Čapka okopíroval. 

Uznávaný intelektuál a herečka Národního divadla vytvořili jeden z nejslavnějších uměleckých párů. Brali se ale po dlouhém vztahu, manželství bránily rodinné poměry. Svazek už po třech letech ukončila Čapkova smrt. Zemřel v prosinci 1938, na sklonku republiky, kterou pomáhal vybudovat.

„Je poctou lidem, kteří se zasloužili o Divadlo na Vinohradech, ale také českou kulturu, českou samostatnost,“ podotýká ke hře autor adaptace Jan Vedral.

Scheinpflugová se i kvůli vzpomínkové knize, v níž se zmiňovala o intelektuálním prostředí první republiky, dostala do hledáčku gestapa. Předvolávali ji k výslechům, musela strpět domovní prohlídky. „Šlo jí o život, protože kdyby rukopis našli Němci, mohla mít velké problémy,“ nepochybuje režisér Radovan Lipus.

Osudová Matka

Český román vyšel až po osvobození. Scheinpflugová se vrátila do Národního divadla, odkud musela za protektorátu odejít. Osudnou se jí ale stala role v Divadle na Vinohradech, kde hostovala v Čapkově dramatu Matka.

Při repríze o Velikonocích roku 1968 ji rozhodilo publikum, neukázněná mládež na respektovanou herečku během představení pokřikovala. „Hraje matku, děti, po kterých ve skutečném životě toužila, ale neměla a teď se jí puberťáci vysmějí. Něco hrozného,“ nepochybuje Simona Postlerová, která Olgu Scheinpflugovou hraje. O roli se dělí s Andreou Elsnerovou a Janou Kotrbatou, kterou alternuje Tereza Císařovská. 

Na jeviště se Olga Scheinpflugová už nevrátila, epizoda zhoršila její dlouholetou srdeční chorobu a o několik dní později podlehla srdečnímu infarktu.