Bartoška už nechtěl před kameru, ale kývl Kolečkovi a bude z něho Božský děda

Události: Petr Kolečko natáčí s Jiřím Bartoškou (zdroj: ČT24)

Po roli ve filmu Havel už nechtěl před kameru, teď ale Jiří Bartoška natáčí se scenáristou a režisérem Petrem Kolečkem. Spoluautor seriálu Most! prezidenta karlovarského festivalu obsadil do snímku, který zatím nese pracovní název Božský děda.

Jiří Bartoška se v nové roli převtělil do lékaře, který žije dva životy. „Historicky nepoučen si myslí, že se na to nikdy nepřijde, a ono se na to samozřejmě přijde,“ naznačuje zápletku.

Petr Kolečko kombinuje humor s vážnějšími tématy. „Pořád je to komedie, určitě, ale jsou tam i hlubší témata, rodinná témata, více emocí. Je to film inspirovaný skutečností,“ popisuje.

Bartoška o sobě rád tvrdí, že je rovinný herec a odmítá chodit do kopců – a podle toho si dokonce vybírá svoje role. V té hlavní se objeví po čtyřech letech od snímku Teorie tygra, který vznikl v režii Radka Bajgara.

Po roli ve filmu Havel prý už nechtěl znovu před kameru, s nabídkami totiž většinou není spokojen. „Jsou to nabídky na dva natáčecí dny. Postavy jsou vždycky napsané indiferentně, není co hrát, tak jsem řekl, že už nebudu točit. A najednou přišla esemeska od Petra Kolečka, že napsal scénář a jestli si ho nechci přečíst, že by byl rád,“ vypráví.

Českým lvem oceněný scenárista zatím psal nejvíc pro režiséra Jana Prušinovského. Česká televize odvysílala například jejich úspěšné seriály Čtvrtá hvězda, Trpaslík a Most!. Jeho vlastní režijní debut, sportovní komedie Přes prsty, se v kinech stal třetím nejnavštěvovanějším českým titulem loňského roku. 

„Prostě jsem si ověřil, že když na to dojde, tak je to varianta, že můžu režírovat i já. Byť od té doby se to nestalo variantou, ke které bych se uchyloval s větší pravidelností,“ říká Kolečko.

A zatímco točí svůj druhý celovečerní film pro kina, na Berounsku podle jeho scénáře vzniká seriál Chataři, který režíruje Radek Bajgar.