Musíme udržet lidi v kultuře, muzikanti nesmí prodávat svoje nástroje, vyzval Mádl

Krize Čechům svědčí, odhalují v nich to nejlepší, myslí si herec a scenárista Jiří Mádl.  „Epidemie zesílila to dobré i špatné, a to pozitivní převážilo,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24.

Mádl si život v omezeném režimu, který přinesla jednotlivá vládní opatření, podle svých slov dokáže užít. „Jsem asi nejspokojenější člověk v karanténě, protože mě jako scenáristu nic nerozptyluje. Jsem zodpovědný jen sám za sebe, ale kolegové jsou na tom hůř,“ řekl k dopadům epidemie na oblast kultury. 

„Vím, že někteří se sestěhovali dohromady, aby ušetřili za nájem, společně si vaří. Nejhůř jsou na tom ale muzikanti, pro které jsou hlavní výdělek roku letní festivaly. Ty se zrušily, aniž by se řeklo, kdy to přejde. Je v pořádku, když jdou lidé mezitím pracovat někam jinam, ale zamrazilo mě, když jsem slyšel, že muzikanti prodávají nástroje. Musíme udržet lidi v kultuře,“ prohlásil Mádl.

Mádl připustil, že sám nápor epidemie a její dopady ještě začátkem března zlehčoval. „Ale pak jsem šel na schůzku Na Příkopě, vystoupil jsem na Můstku, a než jsem tam došel, měl jsem zrušené akce na měsíce dopředu a Spojené státy zakázaly lety z Evropy. Bylo mi jasné, že jsem se pletl,“ přiznal.

Nyní dokončuje scénář k filmu Vlny, který má sledovat roky 1967 a 1968 ze zahraniční redakce Českého rozhlasu. „O téma jsem se zajímal už dřív, ale nepustilo mě. V těch redaktorech jsem se zhlédl, osobnosti jako Jan Petránek a Luboš Dobrovský mě baví, ta redakce byla zábavná,“ nastínil.