Konec legrace. Činoherní studio hraje Funny Games i s diváky

Činoherní studio hraje Funny Games (zdroj: ČT24)

Novinkou ústeckého Činoherního studia jsou Funny Games. Inscenace Tomáše Lužného, který se ujal i režie, a dramaturga Karla F. Tománka vychází ze stejnojmenného thrilleru oscarového filmaře Michaela Hanekeho. Není ale prý doslovnou divadelní adaptací rakouského snímku. Vedle demonstrace zla má ambici i bavit.

Funny Games začínají idylicky. Spokojená rodina přijíždí na venkovskou chalupu, dopřát si prázdninovou pohodu. „Užívají si peněz a života, manželství už trvá dlouho, je takové lehce unavené,“ přibližuje Millerovi představitelka matky Marta Vítů. Jejího manžela hraje Kryštof Rímský, dceru Andrea Berecková.

Idylu zkazí nečekaná návštěva dvou nezvaných hostů v podání Lukáše Černocha a Petra Uhlíka. Prázdninový pobyt se změní v boj o život při krutých „Funny Games“, jimiž se adolescentní mladíci baví. 

„V extrémní situaci se chováme jinak, než bychom očekávali. Před bojem je sice každý hrdina, ale pak najenou neví, jak by se zachoval,“ ukazuje podle Tomáše Loužného hra, jak snadné je dostat se na dno.

Funny Games (Činoherní studio)
Zdroj: Činoherní studio Ústí nad Labem/Martin Špelda

Představitelé tyranů do představení zapojí i zvukaře či osvětlovače – a hlavně publikum. „Dostanou příležitost, aby příběh nějak ovlivnili, a nakonec se stanou spolurozhodovateli toho, co se tady stane,“ nastiňuje Karel F. Tománek. „Nikdo se ale nemusí bát, že ho herci budou tahat na jeviště,“ ubezpečuje nicméně diváky. 

K Funny Games se mohou přidat do konce března při třech reprízách.