Vždycky Most, nebo spadne Klec? Český lev zveřejnil televizní nominace

Český lev zveřejnil televizní nominace (zdroj: ČT24)

Seriály Most! a Zkáza Dejvického divadla nebo film Klec získaly nominace na Českého lva v televizních kategoriích. Pět z celkem šesti nominovaných počinů vzniklo pod hlavičkou České televize. Výběr z nejlepších kinosnímků už Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila v polovině ledna. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni 7. března v přímém přenosu ČT.

V kategorii televizní film nebo minisérie může uspět mimo jiné Klec – psychologické drama o nečekaném setkání staré opuštěné ženy a mladíka, který o sobě tvrdí, že je vzdáleným příbuzným osamělé seniorky. Do komorního příběhu obsadil Jiří Strach Jiřinu Bohdalovou a Kryštofa Hádka.

Přehrajte si: Klec (zdroj: ČT24)

Ke generačnímu střetu, i když ve zcela jiném smyslu, dojde i v komedii Jana Hřebejka Nonstop lahůdky. Miroslav Krobot a Eliška Křenková se díky jedné noci a „pochoutkáči“ dozvědí mnohé o sobě samých. Snímek byl součástí volného cyklu Jak si nepodělat život.

Přehrajte si: Nonstop lahůdky (zdroj: ČT24)

Z dalšího cyklu ČT – Detektivové od Nejsvětější Trojice – se do nominací dostala hororově ponurá minisérie Vodník. Kriminalistka Výrová (Klára Melíšková) na vlastní pěst vyšetřuje dávno uzavřenou vraždu malého dítěte. V režii Viktora Tauše. 

Nejlepším seriálem z loňské produkce pak může být Most! Příběh ztroskotance Luďana a jeho kumpánů se stal fenoménem už během vysílání, i zásluhou režiséra a spoluscenáristy Jana Prušinovského.

Zkázu Dejvického divadla spustilo oznámení, že známá pražská scéna nedostala grant. Českého lva ale stejnojmenný mystifikační seriál získat může. Soubor v něm hrál sám sebe, včetně režiséra série Miroslava Krobota.

Seriálovou trojici nominací doplňuje Bez vědomí. Znepokojivý pohled do nedávné historie sametového přelomu natočil pro HBO Ivan Zachariáš.