Benny Cristo a jeho Kemama jedou na Eurovizi. Zvítězili v národním kole

Českou republiku na Eurovision Song Contest zastoupí letos Ben Cristovao alias Benny Cristo. Dvaatřicetiletý zpěvák a muzikant zvítězil v národním kole. Zda dostatečně zaujme i zahraniční publikum, zjistí nejprve v semifinále 14. května a v případě postupu i o dva dny později ve finále. Oba večery z Rotterdamu v přímém přenosu odvysílá Česká televize.

V národním kole se o přízeň hlasujících ucházelo celkem sedm talentovaných zájemců, z toho jedna kapela a jedna dvojice. O vítězi rozhodovaly hlasy jak od tuzemských diváků, tak zahraničních fanoušků a také mezinárodní poroty.

Benny Cristo přesvědčil skladbou s názvem Kemama, již složil spolu s Osamou Verse-Atilem, Charlesem Sarpongem a Rudym Rayem. Od diváků a poroty získala v součtu 22 bodů z 24 možných.

Benny Cristo je rodilý Čech, jeho matka pochází z České republiky a otec z Angoly. Na české hudební scéně se pohybuje už přes deset let.

V roce 2019 vydal své nejnovější EP s názvem Kontakt, které obsahuje celkem 6 skladeb včetně hitů jako Aleiaio nebo Plan. Jeho doposud největšími hity jsou skladby Bomby (24 mil. na Youtube), Asio (14 mil. na Youtube) nebo Padam (24 mil. na Youtube).

V září 2019 vystupoval v takřka vyprodané O2 areně před 15 000 lidmi a rozhodl se koncert zopakovat i v roce 2020. Už několik posledních let živě vystupuje s šestičlennou kapelou.

Během své hudební kariéry si Benny vytvořil silnou fanouškovskou základnu na sociálních sítích, například na Instagramu má téměř 800 000 followerů. Kromě jeho hudební kariéry se Benny v posledních letech profesionálně věnuje brazilskému jiu-jitsu, ve kterém vybojoval ve své kategorii několik medailí z mezinárodních turnajů.

Ben Cristovao
Zdroj: Matěj Třasák/ČTK
Vizitka: Benny Cristo (Ben Cristovao) (zdroj: ČT24)

Na druhém místě, s 18 body, se umístila skladba Wanna Be Like zpěvačky Elis Mraz a rappera Čis T. U zahraničních posluchačů si vedla nejlépe skupina We All Poop a u desetičlenné zahraniční poroty zpěvačka Barbora Mochowa.

Všech sedm klipů zhlédlo v průběhu národního kola na internetu téměř 1,5 milionu diváků. „Těší nás i rostoucí zájem o tuto soutěž, což potvrzuje zájem fanoušků, kterých letos hlasovalo o deset tisíc více než loni,“ doplnil vedoucí delegace Cyril Hirsch. 

„Pevně věřím, že navážeme na úspěchy minulých let a České republice se podaří již potřetí v řadě probojovat do finále soutěže Eurovision Song Contest,“ přeje si Hirsch.

  • Eurovision Song Contest se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku, tím byl loni nizozemský zpěvák Duncan Laurence. V roce 2020 tedy soutěž hostí Rotterdam.
  • První semifinálové kolo je naplánováno na 12. května, druhé o dva dny později. Finálová show se odehraje 16. května. Všechny večery nabídne v přímém přenosu Česká televize.
  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Je nejsledovanější nesportovní událostí na světě, v roce 2019 ji v televizi vidělo na 182 milionů lidí. 
  • Letos soutěž vstupuje do 65. ročníku. Česko se na  ní představilo devětkrát, poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.