Sh_t Happens, zjistí na Sundance Dcera z FAMU i okradená česká malířka

V Utahu začíná největší americká přehlídka nezávislých filmů. Aktuální ročník festivalu Sundance hostí dva animované krátkometrážní zástupce z Česka: Dceru režisérky Darie Kashcheevy a příběh Sh_t Happens, který natočil Dávid Štumpf a Michaela Mihalyi. Do dokumentární sekce festivalu se navíc dostaly tři snímků z českého projektu dok.incubator; mezi soutěžními dokumenty se objeví norský film o okradené české malířce.

Daria Kashcheeva je občankou Ruské federace, původně pochází z Tádžikistánu. Do Česka se odstěhovala spolu s manželem (jenž snímek Dcera stříhal), aby zde studovali film. Kashchceeva je studentkou pražské FAMU.

Loutkový příběh o vztahu otce a dcery, kteří k sobě přes veškeré vzájemné nepochopení nakonec naleznou cestu, už posbíral několik festivalových cen. Na podzim loňského roku za něj autorka navíc převzala studentského Oscara, její počin uspěl v konkurenci šestnácti set dalších titulů. Nominována je i na „velkého“ Oscara, zda ho získala, se dozví nedlouho po skončení Sundance, 9. února.

I druhý vybraný film je úspěchem FAMU. S tamní katedrou animované tvorby jsou spojeni oba jeho devětadvacetiletí autoři, i oni přišli do Prahy za studiem, tentokrát ze Slovenska. Jejich společný počin Sh_t Happens si premiéru odbyl už na festivalu v Benátkách. Vypráví o obtížném vztahovém trojúhelníku mezi vyčerpaným údržbářem, jeho frustrovanou ženou a ovdovělým jelenem, který svůj smutek utápí v alkoholu.

Dokumenty o české malířce i z českého inkubátoru

Českou stopu lze vysledovat také v soutěži mimoamerických dokumentů. Norský filmař Benjamin Ree zde představuje snímek Malířka a její zloděj. Onou malířkou je česká umělkyně Barbora Kysilková. Na jedné výstavě v Norsku, kde žije, byla ukradena i její plátna. Obrazy se nikdy nenašly, ale lupiče se podařilo chytit, a když se s nimi výtvarnice setkala u soudu, zeptala se jednoho z nich, zda by ho nemohla namalovat. Zrodilo se tak nezvyklé letité přátelství. 

V dokumentární soutěži se diváci potkají i s absolventy českého filmařského workshopu dok.incubator. Přísnými kritérii amerického festivalu letos prošli dokonce hned tři z nich.

Z dokumentu The Painter and the Thief (Malířka a její zloděj)
Zdroj: Sundance Film Festival

„Do výběru se dostal rumunský film Acasa, My Home (Acasa, můj domov) o romské rodině, kterou úřady nutí přesídlit z rezervace do města. Druhý film se jmenuje Once Upon a Time in Venezuela (Bylo nebylo ve Venezuele) a sleduje malou vesnici, která se za vlády Huga Cháveze totálně rozloží korupcí. A na jejím příkladu se ukazuje, jak se postupně rozkládá celý systém a společnost,“ přiblížila festivalové tituly Andrea Prenghyová, ředitelka dok.incubatoru.

„Třetí film The Eart Is Blue as an Orange (Země je modrá jako pomeranč) je poetickým a hodně silným příběhem o válce. Hrdinkou je matka samoživitelka z Donbasu,“ dodává.

  • V roce 2016 byl na festivalu uveden krátký film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, absolventa Katedry kamery FAMU, který získal cenu za režii (Directing Award).
  • V roce 2012 měl na festivalu premiéru v mezinárodní soutěžní sekci film Bohdana Slámy Čtyři slunce.
  • V roce 2007 cenu diváků získal irský film Once, v němž si roli české emigrantky zahrála hudebnice Markéta Irglová; spolu s Glenem Hansardem nazpívala i titulní píseň, která byla později oceněna Oscarem.

Festival Sundance se koná už od roku 1978 pod záštitou herce, režiséra a producenta Roberta Redforda. Svým významem je přirovnáván k trojici největších festivalů v Cannes, Benátkách a Berlíně. Přehlídka byla významná pro kariéry i tak slavných režisérů jako Quentin Tarantino, Steven Soderbergh nebo Jim Jarmusch.

Letos své novinky v Utahu v premiéře představí třeba Viggo Mortensen, Julie Taymorová nebo Alan Ball.