Po proměně. Cenu Franze Kafky převzal Pierre Michon

Pierre Michon přebírá Cenu Franze Kafky (zdroj: ČT24)

Francouzský spisovatel Pierre Michon obdržel Cenu Franze Kafky. Stal se tak devatenáctým laureátem tohoto mezinárodního literárního ocenění. „Cítím se šťastný a zároveň vyděšený, že přebírám tuto cenu,“ přiznal autor. Předání pro něj bylo příležitostí poprvé navštívit Prahu, kterou má, i díky četbě Kafky, zapsanou jako „místo záhad, strachu, zázraku a bídy“.

Do země galského kohouta Kafkova cena poputuje teprve podruhé, v roce 2007 ji získal dnes již zesnulý básník a esejista Yves Bonnefoy. Díla čtyřiasedmdesátiletého Michona jsou podle nakladatelství Paseka žánrově obtížně zařaditelná a vyznačují se poetickou obrazností a náročným, pečlivě cizelovaným stylem.

Do češtiny byla zatím přeložena jen jedna jeho kniha – originálních variací na příběhy středověkých legend Opati, v originále vyšla v roce 2002. S Opaty a také se svou prvotinou Vies minuscules (Malé životy), kterou publikoval až v osmatřiceti letech, české čtenáře seznámí ve středu vpodvečer ve Společnosti Franze Kafky.

V reakci na udělení ceny, kterou Michon společnosti zaslal, zmínil, že k dílům, která mu učarovala, patří Kafkova povídka Proměna. „Cena Franze Kafky proměňuje i mě samotného. Nemění mě v nestvůrný hmyz jako ubohého Řehoře. Rostou mi díky ní z rukou peří a křídla. Že bych se měnil na holuba ze Staroměstského náměstí? Nebo snad jakousi kavku? Kdepak, spíše se jedná o moudrého ptáka, pěnkavu či konopku, vážného vítěze v ornitologické soutěži,“ uvedl laureát.

  • Mezinárodní literární ocenění uděluje Společnost Franze Kafky ve spolupráci s hlavním městem. Cena je udílena od roku 2001.
  • Posláním Ceny Franze Kafky je ocenění umělecky výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky.
  • Cena je udělována za celé dosavadní dílo. Může ji získat pouze žijící autor prozaického, básnického nebo dramatického díla, které bylo vydáno knižně a alespoň jedna publikace byla přeložena do češtiny.
  • Mezi nositeli Kafkovy ceny jsou čeští zástupci Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Ivan Wernisch. Cenu získali také tři laureáti Nobelovy ceny za literaturu: rakouská spisovatelka Elfriede Jelineková, britský autor Harold Pinter a rakouský literát Peter Handke.