Poslední loučení s Karlem Gottem sledují i média v Německu a Rusku

Zádušní mši, která se v sobotu konala ve svatovítské katedrále za zesnulého Karla Gotta, zmiňují i zahraniční média. Pozornosti se poslednímu loučení dostává zejména tam, kde si Gott za svou pěveckou kariéru získal množství příznivců, tedy v Německu či Rusku.

„Celá země truchlí za Karla Gotta,“ zní například titulek zprávy online vydání deníku Bild, jehož zpravodaj sleduje v Praze veškeré události spojené s Karlem Gottem. „Mnoho fanoušků je ze smrti Karla Gotta stále otřeseno. V Praze mu nyní mohou vzdát poslední poctu,“ připomněl tento bulvární deník. Všímá si také, že zpěváka na jeho poslední cestu přijeli z Německa do české metropole vyprovodit jeho bývalý manažer Wolfgang „Max“ Kaminski či zpěvák Patrick Linder.

Mnichovský deník Süddeutsche Zeitung píše, že již v pátek se se zpěvákem přišli rozloučit i někteří němečtí fanoušci. „Celé město je plné svíček a květin,“ otiskl deník postřeh manželů z Hesenska, kteří se během své pražské návštěvy vydali ke zpěvákově vile na Bertramce, kde je jedno z pietních míst.

„Také tobě, Bože, doporučuji jeho koncert,“ cituje agentura DPA kněze Zbigniewa Czendlika. V Česku sloužící polský duchovní pronesl na zádušní mši poslední slovo.  Agenturu zaujal žádostmi, s nimiž se obrátil na Boha, mimo jiné ho prosil, aby Gottovi pomohl sestavit dobrou kapelu.

Agentura AFP si vybrala slova kardinála Dominika Duky, který v katedrále sv. Víta celebroval. Z jeho řeči vyzdvihla zmínku o „daru krásného hlasu, umění interpretace a úsměvu spojeném s noblesou, kterými (Gott) naplňoval radostí miliony posluchačů“. 

Ruská agentura TASS, pro niž události kolem úmrtí Gotta z Prahy sledoval dopisovatel, uvedla, že po zádušní mši bude tělo „Mistra“ zpopelněno v pražském Motole, a spekuluje, že by mohlo být následně uloženo na vyšehradském hřbitově Slavín, kde je pochována řada předních českých osobností. Veřejně totiž není místo Gottova pohřbení známo.