Divadlo vzdoru, Lítost i Krásný ztráty. Připomeňte si Vlastu Chramostovou před kamerou

V neděli zemřela Vlasta Chramostová. Zavzpomínejte na tuto herečku díky pořadům a snímkům z archivu České televize. Od jednoho z posledních televizních filmů, v němž hrála, než na téměř dvacet let dostala zákaz natáčení, až po humorné vzpomínání na neveselé časy v pořadu Uvolněte se, prosím.

Po podpisu Charty 77 měla Vlasta Chramostová zakázáno vystupovat v divadle. Být herečkou jí ale komunistický režim zakázat nemohl. Ve vlastním bytě kousek od Václavského náměstí hrála pro své přátele bytové divadlo. Právě tomuto fenoménu a době s ní spojené se věnuje dokumentární studie Divadlo vzdoru od Jaroslava Brabce.

Divadlo vzdoru (2016) (zdroj: ČT24)

O Krásný ztráty se podělila v roce 2002 v baru u Michala Prokopa. V pořadu se sešla s písničkářem Vlastimilem Třešňákem, s nímž ji spojuje disidentství a perzekvování ze strany režimu. 

Krásný ztráty s Vlastou Chramostovou a Vlastimilem Třešňákem (2002) (zdroj: ČT24)

Životním partnerem Vlasty Chramostové byl kameraman Stanislav Milota, jenž zemřel letos v únoru. Život spolu sdíleli v dobrém i zlém, před a za kamerou se potkali v oceňovaném dramatu Spalovač mrtvol. Za svým osudem, poznamenaným paradoxy poválečných dějin, se společně ohlíží v dokumentu Paralelní portrét.

Paralelní portrét (2005) (zdroj: ČT24)

Společně byli Chramostová a Milota také hosty talk show Uvolněte se, prosím. Zavzpomínali na časy za minulého režimu, kdy se živili výrobou skleněných lamp pod heslem „s firmou MICHR Licht ist sicher“, a jaké podezření tímto obchodem vyvolali u StB.

Vlasta Chramostová a Stanislav Milota hosty pořadu Uvolněte se, prosím (2007)

V archivu ČT si můžete připomenout Vlastu Chramostovou také jako herečku. V příběhu o generačním míjení a poutech z roku 1970 si zahrála vedle Rudolfa Hrušínského staršího a jeho syna Jana. Televizní snímek Lítost podle scénáře Jiřího Hubače natočil Evald Schorm. 

Lítost (1970) (zdroj: ČT24)