„Tohle by mělo být v zápisu.“ Vlastníci si odhlasovali trailer

Trailer: Vlastníci (zdroj: CinemArt)

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Jiřího Havelky má být komedií pro ty, kdo to nezažili, a dramatem pro ty, kdo tím žijí. Snímek Vlastníci totiž vypráví o schůzi majitelů bytových jednotek. V kinech se sejdou 21. listopadu, nahlédnout do sousedského jednání ale nechává už první trailer.

Scénář filmu vychází z divadelní hry Společenství vlastníků, kterou Jiří Havelka napsal a režíroval se svým domovským souborem VOSTO5. Inspiroval se vlastními zážitky.

I filmový příběh si víceméně vystačí s komorním prostředím jedné schůze a je postaven především na dialozích. Tragikomické momenty vyplývají z různosti postav. Vlastníci jsou tak vtipným obrazem současné české společnosti. Boj o moc může být stejně nelítostný, i když jde „jen“ o prodej společné půdy v domě.

Ten film je komedie. A myslím, že pro všechny věkové kategorie i pro voliče všech politických stran. Snad tam je celé dnešní spektrum. Takže ideální by bylo se v kině bavit a doufat, že ‚peklo jsou ti druzí‘.
Jiří Havelka
režisér a scenárista filmu

Pro konverzační komedii je důležité obsazení a vzájemná herecká interakce. Bytovou schůzi vede angažovaná a labilní matka a její choť v podání Terezy Ramba (dříve Voříškové) a Vojtěcha Kotka. Nadšeně se k nim připojují i další manželé, které hrají Jiří Černý a Maria Sawa. Klára Melíšková z pozice své role vše pedantsky kontroluje, Dagmar Havlová iniciativně komentuje, zatímco Jiří Lábus důsledně sabotuje každé rozhodnutí.

Vedlejší úmysly naznačuje chování Pavly Tomicové, Ondřeje Malého, Andreje Poláka i filmových bratrů Kryštofa Hádka a Stanislava Majera. Sousedskou sestavu doplňuje ještě David Novotný coby naivní zástupce maminky a Ladislav Trojan jako starý mlčenlivý profesor.

 Vlastníci vznikli v produkci společnosti CinemArt a koprodukčním přispěním České televize.