Kúros, Ifigénie, Klytaimnéstra a Jidáš. Sochy Olbrama Zoubka rokují v Liberci

Sochy Olbrama Zoubka vystavují po půlstoletí v ulicích Liberce (zdroj: ČT24)

Prostranství před historickou radnicí v Liberci zdobí od tohoto týdne sochy Olbrama Zoubka. Plastiky významného českého sochaře oživily centrum severočeského města naposledy před půlstoletím. Ty stávající, které vychází z řecké a křesťanské mytologie, budou kolemjdoucí míjet rok.

Každá z bronzových soch je vysoká téměř dva metry a váží přes sto padesát kilogramů. Dosud byly solitéry, dohromady je „svedlo“ vystavení v Liberci. „Kúros, Jidáš, Ifigénie, Klytaimnéstra,“ představuje díla kurátorka instalace Jitka Mrázková, „v dialogu těchto soch se řecká mytologie potkává s křesťanstvím.“

Bronzovou čtveřici vybrala kurátorka spolu se Zoubkovou dcerou Polanou Bregantovou tak, aby k sobě typově sedly. Díla právě od Olbrama Zoubka si Liberec vybral jako připomínku tamního projektu Socha a město, jehož se v roce 1969 účastnilo třicet českých sochařů včetně Zoubka. Na Šaldově náměstí tehdy rozmístil soubor s názvem Chodci, kteří se zdraví. 

„Důležitý je i přesah jeho tvorby do rovin demokracie a lidských práv, kterou v sobě vždycky měl,“ doplnil k  výběru náměstek primátora Ivan Langr (nestr. za SLK). Zoubek, který zemřel před dvěma lety, je veřejnosti známý především jako autor posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na Petříně.

Čtyři sochy v Liberci nechala radnice pojistit na deset milionů korun. Za jejich vystavení nic platit nebude, bezplatně je zapůjčil Nadační fond Kmentová Zoubek.

V centru města, kde zůstanou celý rok, vystřídaly jezdeckou sochu Michala Gabriela. Umělecká díla od různých autorů se u radnice obměňují od roku 2005, tím prvním byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové.