Ateliér světového sochaře Veselého spadl do exekuce, sochy nedaleko Prahy zarůstají plevelem

Události v kultuře: Ateliér sochaře Veselého spadl do exekuce (zdroj: ČT24)

Sochy uznávaného umělce Aleše Veselého mají hodnotu v řádech milionů korun, pozemek, na kterém stojí, je ale v exekuci. Jak informoval server Lidovky.cz, ateliér s usedlostí nedaleko Prahy se po jeho smrti dostal do exekuce a dílům hrozí poškození. Podle zjištění České televize jsou sochy zatím v pořádku, odborníci ale mají obavu, aby veřejnost neztratila kvůli soudním tahanicím o dílo Veselého zájem.

Jeho sochy jsou zastoupeny ve sbírkách Guggenheimova muzea v New Yorku nebo v Centre Pompidou v Paříži. V umění uvažoval Aleš Veselý vždy ve velkém. Svou první monumentální plastiku Kaddish odkazující k židovské modlitbě za zemřelé vyrobil ve Vítkovických železárnách a věnoval ji svému zesnulému otci. 

V šedesátých letech byl jedním z umělců, kteří vycházeli z informelu, tedy stylu založeném na přirozených materiálech a spontánním projevu, který se vymyká zažité estetice. „Postupně se z toho vyvíjel jeho osobitý jazyk, který vždycky souvisel s obrovským napětím mezi materiály, vždycky tam byl pocit ohrožení člověka okolním světem,“ říká ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Dcera umělce se proti exekuci odvolala

V ohrožení je teď část Veselého díla, která stojí na zahradě bývalého sochařova ateliéru ve Středoklukách u Prahy. Své impozantní vize zde rozmístil podle přesného konceptu. Jenže pozemky i samotný ateliér poslala notářka do exekuce kvůli nedoplatku během dědického řízení. Nemovitosti pak byly vydraženy za sedm a půl milionu korun. Dcera umělce Jana Veselá se proti exekuci odvolala. 

„V této chvíli je osud areálu nejasný. Nemám představu, jak dopadne soud, i když osobně se domnívám, že to celé s tou exekucí je nehoráznost, protože zabavit někomu majetek v mnohamilionové ceně za dluh, pokud je mi známo, ve výši šestadvaceti tisíc na mne dělá velmi zvláštní dojem,“ komentuje kauzu publicistka z Lidových novin Jana Machalická.

Dědička: Jen ze slávy se žít nedá

Dědička Jana Veselá žije v Izraeli. Během svých cest do Česka se pokusila některá díla prodat soukromým zájemcům a vyjednávat s galeriemi. Podle svých slov ale jednání nenaplnila její očekávání.

„Tátova díla sice mohou mít milionové hodnoty, ale pokud se nepodaří tuto hodnotu převést na peníze v hotovosti, tak potom cena oněch děl je pouze imaginární. (…) Je krásné, že se o tátovi píše jako o vynikajícím českém a světovém umělci, ale jen z jeho slávy se žít nedá,“ uvedla Jana Veselá.

Postarat se o monumentální dílo Aleše Veselého je nelehký úkol, který vyžaduje čas a peníze. Dědička na to ale nemusí být sama. Některé státní galerie jí nabízejí pomocnou ruku. Instituce, mezi které patří Galerie hlavního města Prahy, čekají na uzavření dědického řízení.

„Jedna z možností je v rámci nějaké nadace dílo zveřejnit, udělat z toho veřejný památník Aleše Veslého, který by mohla veřejnost navštěvovat,“ navrhuje ředitelka Magdalena Juříková.

O platnosti dražby bude soud rozhodovat na konci srpna. Do té doby pozemek s díly hlídá Veselého bývalý asistent. Dokud se spor nevyřeší, budou pro veřejnost přístupná pouze díla, která už dříve vytvořil pro veřejný prostor, například Davidova hvězda v Terezíně.