Zemřel legendární italský režisér Franco Zeffirelli

Zemřel italský režisér Franco Zeffirelli (zdroj: ČT24)

Ve věku 96 let zemřel italský filmový a operní režisér Franco Zeffirelli. Rodák z Florencie se proslavil v 60. letech filmy Romeo a Julie či Zkrocení zlé ženy, v němž excelovali Elisabeth Taylorová a Richard Burton. Zeffirelliho celoživotní láskou však byly divadlo a opera. Během své kariéry zrežíroval 120 operních představení, a to pro nejdůležitějších operní scény světa včetně newyorské Metropolitní opery nebo milánské La Scaly.

Rodák z Florencie se původně jmenoval Gianfranco Corsi. Studoval architekturu a umění, ale více byl okouzlen divadlem. Po válce začal jako divadelní herec a návrhář výpravy u Luchina Viscontiho.

Od roku 1950 působil jako divadelní režisér doma i v zahraničí. Debutoval v roce 1957 povídkovým filmem Camping. O čtyři roky později mu celosvětové uznání přinesla divadelní inscenace Shakespearovy tragédie Romeo a Julie uváděná na prknech londýnského divadla Old Vic.

Franco Zeffirelli
Zdroj: ČTK/AP/Jerry Mosey

Shakespearovské adaptace

První velký filmový úspěch přišel s další shakespearovskou látkou. Jeho Zkrocení zlé ženy (1967) s Elisabeth Taylorovou a Richardem Burtonem v hlavních rolích je podle kritiků dodnes jednou z nejlepších adaptací děl anglického dramatika.

Ještě větší uznání Zeffirelli získal o rok později díky filmové adaptaci Romea a Julie (1968). Vedle uznání kritiků však snímek vzbudil i pobouření části veřejnosti, protože tragické milence hráli debutující mladí herci Leonard Whiting a Olivia Husseyová a patnáctiletá herečka se ve filmu objevila nahá. Snímek získal čtyři oscarové nominace včetně té pro nejlepší film a režii, nakonec si sošku odnesl za kameru a kostýmy.

V 70. letech se zabýval náboženskou tématikou, ve fimu Bratr Slunce, sestra Luna (1972) zachytil osudy svatého Františka z Assisi, o pět let později natočil vícedílný výpravný film Ježíš Nazaretský, který měl pozitivní ohlas i ve Vatikánu.

Česká televize uctí památku Franca Zeffirelliho mimořádnou programovou změnou: V pondělí 17.6. uvede ve 20:20 na ČT Art pořad Franco Zeffirelli – portrét. Od 21:20 naváže film Romeo a Julie.

K opeře

V následujících letech se věnoval režii klasických operních děl, včetně Carmen, La Traviaty, Otella či Turandot. Aidu připravil dokonce pětkrát, naposledy v roce 2006 pro milánskou La Scalu. Jeho monumentální pojetí se stovkami účinkujících přijala kritika s nadšením.

V letech 1994 až 2001 Zeffirelli zasedal v Senátu italského parlamentu za Katánii. V roce 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech převzal cenu za mimořádný přínos světovému filmu. V roce 2004 mu Británie udělila čestný rytířský titul.