Vzkaz Mezinárodního dne Romů: Každý může být superhrdina, Věra Bílá i romský gay

Na 8. dubna připadá Mezinárodní den Romů. Tento svátek není jen připomínkou romské kultury, ale upozorňuje i na situace, jimž Romové čelí jak v majoritních společnostech, tak uvnitř své komunity. V Praze několikadenní program, věnovaný superhrdinům a vzpomínkám na zpěvačku Věru Bílou, završí v pondělí galavečer v Divadle Archa. Brno se k Mezinárodnímu dni Romů připojuje průvodem romské hrdosti.

Průvod romské hrdosti vyrazil ve tři hodiny odpoledne od Muzea romské kultury v Brně.  Vede kolem brněnské radnice, kde bude vyvěšena romská a česká vlajka za doprovodu české i romské hymny, až ke kinu Scala, kde je připraven hudební a filmový program.

Průvod je součástí Týdne romské kultury, který v Brně potrvá do pátku 12. dubna. Nabídne mimo jiné dvoudenní divadelní festival v prostorách bývalé káznice anebo program pro děti v parku Hvězdička. Návštěvníkům chce týden přinést zábavu i zamyšlení. Například prostřednictvím zvukové instalace, která pracuje se stereotypními komentáři a slovními útoky, jimž bývají Romové běžně vystaveni. Projekt vznikl ve spolupráci HaDivadla, Husy na provázku a Vysokého učení technického v Brně.

Romští (super)hrdinové

Pražské oslavy jsou spojeny se vzpomínkou na Věru Bílou. Tato zpěvačka – i přes problémy, kvůli nimž z vrcholu slávy padla téměř na dno – patřila k nejvýraznějším hudebním osobnostem. Letos se po patnácti letech měla vrátit na pódia, několik dní před prvním koncertem ohlášeného comebacku ale náhle zemřela.

Její původně plánované vystoupení na Mezinárodním dni Romů v Praze tak nahradil vzpomínkový koncert. „Byl to asi nejemotivnější večer programu. Zpívali jsme písně Věry Bílé a také její doprovodné skupiny Kale. Věnovány jí byly i písničky od umělců, kteří na tomto koncertě vystoupili,“ popsala vzpomínku spoluorganizátorka oslav Pavlína Matiová.

Na Věru Bílou se bude vzpomínat i na závěrečném galavečeru. „Za doprovodu kapely Milan Kroka Live Band vystoupí třeba Filip Gondolán či Marco Pillo ze Slovenska. Vedle romských umělců zveme každý rok i neromské umělce, letos pozvání přijala Helena Zeťová. Bude také předána Cena Mileny Hübschmannové za zvláštní přínos pro romský jazyk,“ upřesnila Pavlína Matiová, jež je i jednou z účinkujících. 

Součástí programu je mimo jiné křest knihy Amendar, která přibližuje více než dvě stovky významných romských osobností. Její představení na letošním Mezinárodním dni Romů souvisí s tématem superhrdinů.

„Chceme Romům i Neromům ukázat pozitivní vzory. Právě proto například sdružujeme mladé romské umělce a prostřednictvím nejen umění se snažíme další mladé Romy inspirovat k tomu, aby i oni byli ‚superhrdiny‘,“ říká Matiová.

Pořadatelem oslav je organizace Ara Art, která mimo jiné podporuje i romskou LGBT komunitu. „Je to těžké téma. Ara Art je první organizací, která se jím zabývá. Dochází vlastně k trojí diskriminaci: jako Roma, gaye nebo lesby a také LGBT v romské společnosti. Je to velmi komplikované,“ podotýká Matiová.

  • Slaví se od roku 1990, v Česku od roku 2001.
  • Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna.
  • V dalších dnech se pak uskutečnil v Británii první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie.
  • Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku.

Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle odhadů z vládní zprávy jich v zemi žije 240 300. Představují tak zhruba 2,2 procenta obyvatel republiky. V Evropě je zhruba jedenáct milionů Romů, z nich šest milionů žije v Evropské unii. Poslední vládní zpráva o stavu menšiny uvádí, že polovina Romů v Česku žije v sociálním vyloučení.

Spoluorganizátorka Pavla Matiová: Chceme ukázat pozitivní vzory (zdroj: ČT24)